TOS Cestovanie

Veríte, že slivovica pomáha proti faraónovej pomste? Slová odborníkov, či to naozaj funguje

Cestovateľská hnačka nie je nič príjemné a môže totálne pokaziť vytúženú dovolenku. Mnohí sa jej snažia predísť slivovicou. Naozaj to však funguje?

Ilustračný obrázok k článku Veríte, že slivovica pomáha proti faraónovej pomste? Slová odborníkov, či to naozaj funguje
Zdroj: Unsplash.com , TASR/Henrich Mišovič , Unsplash.com

Fľaša slivovice či iného destilátu v kufri je už takpovediac slovenským aj českým folklórom. Mnohí veria, že im pomôže vyhnúť sa črevným problémom a nebudú musieť presedieť polovicu či celú dovolenku na záchode. Hlavne v súvislosti s Egyptom sa tomu hovorí aj faraónova pomsta.

Prianie či realita?

Je však prevencia pálenkou len zbožným prianím alebo to reálne funguje? Pre denník Blesk sa k tomu vyjadrili odborníci z oblasti medicíny.

Infektológ Pavol Dlouhý tvrdí, že na potvrdenie alebo vyvrátenie tohto fenoménu by musela byť zrealizovaná vedecká štúdia a v rámci nej prieskum. Dovtedy sa to nedá vyvrátiť ani potvrdiť.

Mexická štúdia

Logiku to má v tom, že alkohol vo vyššej koncentrácii zabíja baktérie či vírusy. „Celé je to však komplikovanejšie, pretože doba pôsobenia alkoholu v hornej časti tráviaceho traktu je veľmi obmedzená, určite tak nedôjde k spoľahlivej likvidácii všetkých mikroorganizmov,“ vyjadril sa pre Blesk ďalší infektológ Milan Trojánek.

Ten vie o jednej štúdii z Mexika, kde porovnávali mužov, ktorí konzumovali alkohol so ženami, ktoré ho nepili. „Nakoniec riziko cestovateľskej hnačky bolo vyššie práve u mužov, ktorí popíjali alkohol.“

Nepomôžete si

Negatívne stanovisko k tomu zaujala aj ďalšia odborníčka, praktická lekárka Ludmila Bezdíčková, podľa ktorej alkohol v dlhodobom horizonte imunitu, naopak, oslabuje a pre spoľahlivú dezinfekciu celého tráviaceho traktu by musel človek požiť množstvo alkoholu za hranicou intoxikácie.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM