MAK Správy

Most-Híd a SNS budú "kradnúť jak po nebohom", prosí Matovič Pellegriniho, aby ich postrážil

Líder OĽaNO Igor Matovič potvrdil, že Smer je z rokovaní o novej vláde, z hry von.

Ilustračný obrázok k článku Most-Híd a SNS budú "kradnúť jak po nebohom", prosí Matovič Pellegriniho, aby ich postrážil
Zdroj: TASR
Je Igor Matovič dobrý premiér?

Víťaz volieb, strana OĽaNO rokovania so Smerom-SD absolútne vylúčila. Povedal to v diskusnej relácii televízie Markíza Igor Matovič.

Ponuku od Matoviča vstúpiť do vlády líder hnutia SME rodina Boris Kollár ešte oficiálne nedostal, sadnúť si chce za rokovací stôl v najbližšom možnom čase. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž v nočnom telefonáte Matoviča poprosila, aby na spoločné stretnutie prišiel už s pripravenou tézou, ako a s kým ďalej.

„Chcel by som byť dobrým premiérom. Chcem, aby si aj tí voliči, ktorí nás nevolili, povedali, že je to dobrá vláda. Po tomto túžim a to je cieľ, ktorý ma ženie dopredu,“ uviedol Matovič.

Boris Kollár hovorí, že Sme rodina sa bude snažiť vytvoriť vládu. Chce, aby sa strany o možnej spolupráci na podmienkach najprv porozprávali medzi sebou. Zopakoval, že nová vláda by podľa neho nemala otvárať kultúrno-etnické otázky, rušiť sociálne opatrenia, dôležitá je preňho tiež výstavba nájomných bytov.

Kollár neodpovedal, či má z pozície druhej najsilnejšej opozičnej strany záujem o post predsedu parlamentu, Za ministra dopravy by za svoju stranu nominoval napríklad Štefana Holého, ak by hnutie dostalo silový rezort, mohol by ho podľa neho viesť Milan Krajniak, ktorý v minulosti už bol na ministerstve vnútra.

Lídri strán OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí sú za ústavný zákon, aby sa zaviedli previerky sudcov, ktoré by mali prispieť k očiste justície.

Iba kúriť a svietiť sa nebude

Pravdepodobný premiér Matovič povedal, že nová koalícia bude poskladaná, čo najskôr, ale že: „Dobré zmluvy robia dobrých priateľov,“ a tak nechce nechať nič na náhodu.

Doplnil ho Richard Sulík, že predchádzajúcej vláde to trvalo tridsať dní, ale ako to budú dva mesiace, „svet sa nezrúti“.

Ako podotkol dosluhujúci premiér, iba „kúriť a svieť“ vláda nemôže, pretože už na budúci týždeň ho v Prahe čaká zasadnutie krajín V4 ohľadom koronavírusu a imigrantov, ktorí prekročili Grécko-Turecké hranice.

„Nemyslím si, že by si chcel Smer poškodiť renomé s narýchlo podpísanými zmluvami, ale Most-Híd dve percentá, SNS tri percentá, oni pôjdu kradnúť jak po nebohom,“ povedal Matovič a poprosil Pellegriniho, aby postrážil najmä nominantov týchto strán.

„Dobre,“ odpovedal premiér.

Kiska „iba“ poslancom?

Exprezident Andrej Kiska ponúka Matovičovi do vlády „odborníkov so skvelým príbehom“.

Na otázku, či si vie predstaviť ako exprezident, sadnúť si do parlamentu a vykonávať mandát poslanca Kiska odpovedal veľmi vyhýbavo. „Musíme si sadnúť, dohodnúť sa, aké sú možnosti,“ potvdil Kiska špekulácie, že nakoniec je možné, že sa vzdá mandátu poslanca.

Matovič následne vyhlásil, že nová vláda bude protikorupčná a ministerstvá si budú strážiť vzájomne všetky stany novej koalície. Tiež chce ukázať voličom Smeru, Kotlebu či Harabina, že sa nemusia báť a že budú viac sociálny ako strana, ktorá to má v názve, čím narážal na Smer – Sociálnu demokraciu.

Kiska ponúkol partnerom aj návrh, aby sa neúspešné strany PS a KDH mohli podieľať na vláde. Líder Za ľudí vidí napríklad Michala Trubana ako ministra pre informačné technológie.

Matovič na takúto ponuku reagoval, že politiku robí inak, takže spoluprácu aj s mimoparlamentnými stranami nevylúčil.

Koniec Fica aj v Smere?

Líder volebnej kandidátky Smeru Peter Pellegrini si myslí, že na najbližšom sneme by malo celé vedenie ponúknuť svoje funkcie.

Smer má podľa neho na viac ako 18 percent. „Ja chuť mám,“ odpovedal podpredseda strany na otázku, či sa bude uchádzať o post predsedu Smeru. Aj vo vnútri Smeru by sa podľa neho mala uskutočniť zodpovedná zmena, obroda a výmena ľudí vo vedení.

„Ak bude dôvera členskej základne, dôvera ľudí a príde taká situácia v Smere-SD, že sa bude diskutovať o možnej výmene a takýto súboj alebo nominácia nastane, tak určite nepoviem nie,“ vraví Pellegrini, ktorý úž viac-menej neskrýva ambície poslať Roberta Fica do dôchodku.

No podotkol aj to, že nepovažuje za správne, aby Robertovi Ficovi, ktorý teraz vedie stranu, posielal odkazy cez médiá a vyhadzoval ho zo stoličky predsedu.

Nebude sa už ale riadiť tým, čo mu dovolí, či nedovolí Robert Fico. „Na to som už celkom dospelý chlap,“ dodal.

Na margo odchodu Roberta Fica z politiky sa vyslovil aj Matovič, ktorý odporučil, aby „odovzdal kľúče od miešačky Pellegrinimu“ a zaspieval si po vzore Vladimíra Mečiara „S pánom Bohom, idem od vás…“. Tiež označil prehru Roberta Fica za potupnú a že by mal s hanbou odísť.

Doplnil ho aj Richard Sulík, ktorý mu odporučil, aby zmizol a „urobil tak láskavosť všetkým“. Tiež dúfa, že Pellegrini na čele Smeru bude viesť kultivovanejšiu politiku.

Pellegrini na margo výziev spolurečníkov vyhlásil, aby sa nestarali do ich vnútorných vecí, pretože tiež nevyzýva k teatrálnemu odchodu Andreja Kisku za hanebných 5,7 percenta.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM