TOS Magazín Lifestyle

Vracia sa vám dookola prechladnutie? Odborníci vysvetľujú, prečo je tak veľa prípadov!

Prechladnutie útočí! Sužuje nás množstvo prípadov aj nepríjemný priebeh. Odborníci vysvetlili, prečo je to tak.

Ilustračný obrázok k článku Vracia sa vám dookola prechladnutie? Odborníci vysvetľujú, prečo je tak veľa prípadov!
Zdroj: www.pixabay.com

Pandémia COVID-19 odsunula ostatné ochorenia na druhú koľaj, vrátane bežnej nádchy. Teraz tu máme sezónu viróz a prechladnutí v plnej sile.

Viacerým však vŕta hlavou, prečo je až toľko chorých, prečo sme opakovane chorí a v neposlednom rade, prečo je priebeh prechladnutia nepríjemnejší ako pred pandémiou.

Nejedná sa pritom len o Slovensko, platí to pre rôzne kúty sveta. Ako vysvetľujú odborníci, počas pandémie bolo stretávanie ľudí výrazne obmedzené a boli povinné rúška či respirátory – prípadov prechladnutia tak bolo automaticky oveľa menej.

Oslabená imunita

Ako pre ABC News uviedol Dr. Peter Chin-Hong, profesor medicíny a špecialista na infekčné choroby, ak človek nečelí týmto vírusom a dlhší čas nebol prechladnutý, jeho imunita voči nim oslabne.

Zjednodušene sa teda dá množstvo prípadov prechladnutia a horší priebeh vysvetliť tým, že sa ľudia začali po pandémii vo veľkom stretávať a majú oslabenú imunitu.

Je to aj o hlave

Vírusov, ktoré môžu spôsobiť príznaky bežného prechladnutia, je pritom viac ako 200. Čo vysvetľuje prípady, kedy ochoriete aj viackrát za sebou.

„Už sme všetci zabudli na bežné prechladnutia. Kvôli pandémii sme boli ušetrení jedného, dvoch alebo aj troch prechladnutí počas jednej zimy,“ upozornil pre ABC News aj na psychologický aspekt problému Dr. William Schaffner, špecialista na infekčné choroby, podľa ktorého ľudia na strasti spojené okolo bežného prechladnutia vo veľkej miere zabudli.

Ako si pomôcť?

Podľa jeho slov je v prípade prechladnutia dôležité piť veľa tekutín a pri nádche a upchatom nose vie byť veľmi nápomocná parná sprcha. Na hrdlo radí kloktanie teplou slanou vodou. V prípade bolesti či horúčky podľa Schaffnera si treba vziať tabletku s paracetamolom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM