Rastislav Dvorový Regióny Regióny Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

Autorita, nečistý duch a Svätý Boží.

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

Autoritu a autoritatívny postoj netreba zamieňať s mocou. Sú ľudia, ktorí majú moc, ale nemajú autoritu, pretože autorita je vnútornou záležitosťou človeka, jedná sa o moc duchovného poriadku. Ježišova autorita prekvapuje z dvoch dôvodov. Najprv preto, že neopiera svoje slová a skutky o to, čo niekto iný pred ním povedal, alebo urobil.

Ježišovo učenie, ktoré vyvolalo hnev u obyvateľov Nazaretu, tu v Kafarnaume, vyvoláva výbuch nadšenia. Ježiš ohromuje tým, čo hovorí, ale aj ako to hovorí, pretože má schopnosť urobiť svoje slovo dôveryhodným a prijateľným pre svojich poslucháčov. Zatiaľ čo rabíni v Izraeli neustále hľadali potvrdenie svojich výrokov obracajúc sa na tradíciu, teda na to, čo bolo povedané pred nimi, Ježiš sa nielen nespolieha na to, čo povedali iní, ale niekedy to dokonca aj vyvracia.

„Bolo povedané … ale ja vám hovorím“. Smeruje vždy k čistenému učeniu bez sociálno-kultúrnych škrupín a jeho učenie je pozdvihnuté a prežiarené láskou.Druhým dôvodom je, že autorita jeho osoby nachádza svoje potvrdenie a overenie v efektívnosti jeho slov a konania.

V dnešnom evanjeliu (Lk 4, 31–37) majú tieto dva krátke imperatívy: „Mlč“ a „Vyjdi“, adresované nečistému duchu v Kafarnaumskej synagóge, ktorý rozhneval náboženského človeka, ktorý sa spoľahlivo odovzdal a teraz je zajatcom náboženskej inštitúcie a jej myslenia, okamžitú, oslobodzujúcu moc.

Nečistý duch je „teológ“ Krista. Táto udalosť to potvrdzuje. Hovorí Ježišovi: „Viem, kto si, Svätý Boží“. Uznáva, že Ježiš je Svätý Boží, lebo kdekoľvek Ježiš ide, odstraňuje a ničí všetko, čo je nečisté. Zlo, hriech, choroby, smrť. Tým, že nečistý duch uznáva, že Ježiš je Svätý Boží, vyjadruje jasnosť vedomia, ktoré síce vie, ale je oddelené od srdca, ktoré chce opak.

Toto poznanie dobra a pravdy rozumom a vôľové chcenie opaku, toto rozdelenie medzi mysľou a srdcom, medzi pravdou a dobrom je diabolské rozdelenie (gr. diabolon), ktoré nečistý duch v človeku spôsobil. Ježišov jasný a účinný oslobodzujuci postoj dnes hovorí o tom, že je nutné zbaviť ľudí tohto zla, ktoré im bráni v tom, aby chceli dobro.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM