Monika Hanigovská Zo Slovenska

Žalostný pohľad na Skalnaté pleso: Ikonická lokalita je bez kvapky vody, VIDEO

Je to pohľad, ktorý vás zabolí! Po známom a obľúbenom mieste ostali len suché kamene.

Ilustračný obrázok k článku Žalostný pohľad na Skalnaté pleso: Ikonická lokalita je bez kvapky vody, VIDEO
5
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Vraví sa, že kto ho nenavštívil, akoby v Tatrách ani nebol. Skalnaté pleso patrí k najvyhľadáva­nejším turistickým cieľom nejedného domáceho či zahraničného milovníka prírody.

Ak by ste teraz navštívili ikonické horské jazero, uvideli by ste len vyschnuté dno. Ostalo bez jedinej kvapky vody. Ako je to možné?

„Ešte pred víkendom bolo v plese aspoň takzvané oko – malá kaluž uprostred. V utorok (2. 11.) už bolo vysokohorské jazero úplne bez vody,“ informuje spravodajský portál RTVS.

Záhada v horách

„Priznám, že v histórii si osobne nepamätáme, že by pleso vyschlo, že by naozaj bolo bez jedinej kvapky vody,“ uviedla pre portál hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová.

Záhadu rozlúskol klimatológ Pavel Faško. Ten potvrdil, že v oblasti podľa meraní voda nepritekala a postupne sa z neho odparila. „Jeseň 2021… v regiónoch, kde sa nachádzajú aj Tatry, je chudobná na atmosférické zrážky,“ dodal, pričom za pravdu mu dala i hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku.

„Keďže pleso je zásobované zrážkovými vodami, je logické, že v období bez zrážok hladina klesne,“ vysvetlila na záver Petránová.

Doteraz bolo v kurze

Skalnaté pleso je morénové pleso v najnižšom kare Skalnatej doliny. Lokalita bola v hľadáčiku turistov aj počas tohto leta. „Okrem Popradského plesa boli v kurze Hrebienok a Skalnaté pleso,“ informujú o tom Štátne lesy TANAPu v správe na svojom webe.

V prípade, ak výdatne naprší, môže sa opäť ukázať v plnej kráse. No ak nasneží, budeme ho možno poznať do jari ako bielu pokrývku bez vody.

Ilustračné foto

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM