Zo zahraničia

Zelenskyj je pripravený vyjednávať s Putinom: Ak neuspeje, obáva sa 3. svetovej vojny

Ruská invázia na Ukrajine trvá už takmer štyri týždne a vyžiadala si stovky životov z radov civilistov. Prezident Zelenskyj intenzívne volá po rokovaní s Putinom.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj je pripravený vyjednávať s Putinom: Ak neuspeje, obáva sa 3. svetovej vojny
16
Galéria

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal pre CNN, že je pripravený vyjednávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale ak rokovania zlyhajú, „znamenalo by to, že toto je tretia svetová vojna". Povedal to v nedeľu 20. marca pre CNN.

Ponúka dialóg

„Som pripravený na rokovania s ním. Bol som na to pripravený posledné dva roky. Myslím si, že bez vyjednávaní nemôžeme ukončiť túto vojnu,“ uviedol Zelenskyj pre CNN.

Ľuďom, ktorí si myslia, že snaha o dialóg nič nevyrieši odkázal, že „ak je len malá šanca zastaviť túto vojnu, musíme ju využiť“.

„Myslím si, že musíme využiť akýkoľvek formát, akúkoľvek šancu, aby sme mali možnosť vyjednávať, možnosť hovoriť s Putinom. Ale ak tieto pokusy zlyhajú, znamenalo by to, že ide o tretiu svetovú vojnu,“ dodal.

Je čas

Ruská invázia na Ukrajine prebieha už takmer štyri týždne. Na bezodkladné jednania vyzýval Zelenskyj aj vo svojom sobotnom príhovore.

„Vždy sme trvali na rokovaniach. Vždy sme ponúkali dialóg, ponúkali riešenia pre mier. Je čas stretnúť sa. Čas hovoriť. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu,“ vyzval Zelenskyj.

Zelenskyj pre CNN tiež povedal, že ak by bola Ukrajina v NATO, vojna by sa nemusela začať. „Rád by som dostal bezpečnostné záruky pre svoju krajinu, pre svojich ľudí. Ak sú členovia NATO pripravení vidieť nás v aliancii, urobte to ihneď, pretože ľudia umierajú na dennej báze,“ povedal a dodal, že bol vďačný za pomoc, ktorú NATO poskytlo od začiatku invázie.

Stovky obetí

Podľa OSN od začiatku konfliktu zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1 459 utrpelo zranenia. Skutočný počet obetí však môže byť oveľa vyšší.

Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov počas bojov v Mariupole zahynulo už vyše 2 500 civilistov. Ukrajinská generálna prokuratúra zatiaľ eviduje aj 112 zabitých detí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM