Zo zahraničia

Zelenskyj má ZLÚ správu: ZVERSTVÁ Rusov v Buči sú nič oproti tomu, čo je v Boroďanke, FOTO

Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva je "oveľa strašnejšia" než situácia v neďalekej Buči. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj má ZLÚ správu: ZVERSTVÁ Rusov v Buči sú nič oproti tomu, čo je v Boroďanke, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

„Začali sa práce na odpratávaní sutín v Boroďanke. Je to tam oveľa strašnejšie, je tam ešte viac obetí ruských okupantov,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na platforme Telegram. Ukrajinské úrady začali Boroďanku prehľadávať po odsune ruských vojakov.

TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj tiež vyzval svet na prijatie prísnejších sankcií voči Rusku a navýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu. Reagoval aj na skutočnosť, že Rusku bolo vo štvrtok pozastavené členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC).

„Rusko už dlho nemá nič spoločné s koncepciou ľudských práv. Možno sa to jedného dňa zmení,“ povedal podľa stanice BBC. „Aktuálne sú však ruský štát a ruská armáda najväčšou hrozbou na planéte pre slobodu, bezpečnosť ľudí a koncepciu ľudských práv ako takých,“ dodal.

Aj v iných mestách

Zelenskyj tiež upozornil, že ruské sily za sebou zanechali skazu aj v ďalších mestách: „A čo sa stane, keď sa svet dozvie celú pravdu o tom, čo ruská armáda spravila v Mariupole?“ Dodal, že „na takmer každej ulici je tam to, čo svet videl v Buči a iných mestách v Kyjevskej oblasti po stiahnutí ruských síl“.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová predtým vo štvrtok informovala, že pod dvoma zničenými budovami v Boroďanke sa našli telá dovedna 26 ľudí.

„Dôkazy o vojnových zločinoch ruských síl sú na každom kroku,“ poznamenala. Ruské sily sa podľa jej slov podieľajú na „zabíjaní, mučení a bitkách“ civilistov a páchajú tiež sexuálne násilie. „Nepriateľ zákerne ostreľoval obytnú infraštruktúru vo večerných hodinách, keď bolo doma čo najviac ľudí,“ kritizovala.

Ruské sily obvinila z používania kazetových bômb a ťažkých raketometov, ktoré prinášajú „smrť a ničenie“. „Ich jediným cieľom je civilné obyvateľstvo, nie sú tu nijaké vojenské zariadenia,“ uviedla.

Venediktovová dodala, že ukrajinské orgány zbierajú dôkazy o zločinoch v Boroďanke pre miestne aj medzinárodné súdy.

Telá na uliciach

Ešte v pondelok prokurátorka uviedla, že na rôznych miestach Kyjevskej oblasti sa po odsune ruských vojakov našli telá už 410 zabitých civilistov. Mnohí z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia. Približne 330–340 mŕtvych tiel sa našlo len na uliciach alebo v masových hroboch v meste Buča.

Moskva odmieta, že by útočila na civilné ciele a tvrdí, že zábery zabitých civilistov z Buče boli zinscenované s cieľom ospravedlniť ďalšie sankcie voči Rusku a mariť mierové rokovania.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Situácia v meste Boroďanka je ešte hrozivejšia než v Buči
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM