han Politika

Zelenskyj poďakoval poslancom: Iné krajiny by sa mohli od vás učiť! KTO v parlamente nebol?

Také niečo ešte v našom parlamente nezažili! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytujeme Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj poďakoval poslancom: Iné krajiny by sa mohli od vás učiť! KTO v parlamente nebol?
8
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V úvode spojenia ho privítal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a vyjadril podporu Ukrajine.

Počas Zelenského príhovoru boli v pléne okrem poslancov aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a väčšina jeho kabinetu. Na balkóne rokovacej sály bol prítomný i ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška.

Na príhovore sa nezúčastnili nezaradení poslanci z mimoparlamentného hnutia Republika ani poslanci z ĽSNS, rovnako ani väčšina poslancov Smeru-SD. Chýbal aj ich líder Robert Fico.

Zelenskyj sa od napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou prihovoril už viacerým národným parlamentom, ale aj protestujúcim na rôznych zhromaždeniach vo svete odsudzujúcich ruskú agresiu. Okrem iného sa spojil aj s poslancami Európskeho parlamentu.

Vo videopríhovore poslancom Národnej rady (NR) SR zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ.

Takto začal

Ukrajinský prezident najskôr spomenul hrôzy, ktoré sa dejú na území jeho štátu, ktorých sa podľa neho dopustili ruskí vojaci. „Sloboda bez sily je márna a tyrania hovorí len o tom, že niekto je nad niekým a chce zlomiť ostatných,“ prezradil v telemoste Zelenskyj. Takmer okamžite potom vyslovil na adresu Slovenska ďakovné slová, ktoré sa k Ukrajine pridalo ešte pred vypuknutím ruskej invázie.

„Iné krajiny by sa od vás mohli učiť, nesmierne si vážime vašu solidaritu,“ pokračoval.

Podľa jeho vyjadrenia si celá Ukrajina bude pamätať na slovenskú pomoc. „Stále to budeme vedieť ako a čo nám všetko Slovensko poskytlo. A dali ste nám to, čo sme potrebovali,“ doplnil Zelenskyj.

Uctil si Hegera

Zelenskyj nezabudol ani na slovenského premiéra Eduarda Hegera, ktorý sa bol osobne pozrieť na zverstvá v mesta Buča, ktoré po sebe zanechalo ruské vojsko. „Pán Heger patril k tým prvým priateľom zo zahraničia, ktorí na vlastné oči videli predmestie Kyjeva a to, čo urobili ruskí okupanti,“ povedal líder Ukrajiny.

Prišlo aj na tému ruská ropa. To považuje Zelenskyj za jeden z kľúčových bodov sankcií proti Rusku. „Je potrebné ju odmietnuť, to je totiž otázka slobody,“ vyhlásil.

Správu budeme AKTUALIZOVAŤ

Ďalšie aktuálne témy

Ukrajinský prezident sa prihovoril v slovenskom parlamente
8
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM