han Technológie

Ukrajinci pomáhajú našej ekonomike: Na Slovensku MÍŇAJÚ čoraz viac peňazí!

Aktuálna situácia spôsobila výrazný rast podielu obyvateľov Ukrajiny na zahraničných platbách kartou na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinci pomáhajú našej ekonomike: Na Slovensku MÍŇAJÚ čoraz viac peňazí!
Zdroj: pexels.com

Na prvom mieste sú dlhodobo Česi. Rodinné väzby, jazyková blízkosť, Slovensko ako turistická destinácia, to všetko hovorí v ich prospech. Aktuálna situácia na Ukrajine však všetko mení. Hovoria o tom údaje spoločnosti Global Payments.

Dobiehajú ich

Kým za celý rok 2021 zaplatili na Slovensku platobnou kartou Česi 13-krát viac ako Ukrajinci, v apríli 2022 to už bolo len 1,3-krát viac. Ukrajinci sa tak v krátkej dobe prepracovali z 10. priečky až na aktuálne druhé miesto za predchádzajúci mesiac.

“Štruktúra výdavkov občanov Ukrajiny, ktorí hľadajú na Slovensku útočisko pred vojnovým konfliktom je samozrejme absolútne odlišná od štandardných turistických návštevníkov. Podiel platieb kartou za potraviny a drogériu tvorí až 60 % ich výdavkov, ktoré sú v prípade českých návštevníkov len vo výške 20 %,” hovorí obchodný riaditeľ Global Payments Erik Brinkáč.

“Je vysoko pravdepodobné, že Ukrajinci v krátkej dobe zosadia Čechov z prvej priečky a stanú sa tak z pohľadu zahraničných platieb návštevníkov najdôležitejšou krajinou pre slovenskú ekonomiku.”

Prekvapujúci susedia

Okrem Čechov mali v minulosti silné podiely najmä Poliaci a Maďari. Dlhodobý podiel Poliakov za za posledný rok vo výške 3 % nie je dobrým zistením, dokonca takmer 4-krát menej početní Maďari majú podiel 6 %. “Vstup do Eurozóny a najmä prísnejšie protipandemické opatrenia v minulom roku spravili Slovensko pre poľských návštevníkov menej atraktívne,” hovorí Erik Brinkáč.

”Na druhej strane euro nás robí atraktívnejšími pre členov Eurozóny, o čom svedčí vysoký podiel susedných Rakúšanov s 10 %, ale aj podiel Nemcov, Britov a Írov, ktorí spolu zaplatia až 18 % zahraničných platieb kartou. Dokonca Američania u nás zaplatia platobnými kartami viac ako Poliaci.”

A čo Rusi?

V rebríčku celkových výdajov cudzincov pri platbe kartou sa Rusi s 1,062 miliónmi eur v roku 2021 ocitli až na 20. mieste, pričom ich podiel predstavoval len 0,9 % všetkých zahraničných platieb na Slovensku. Aktuálne je ich podiel blízky nule.

Viac o Global Payments

Najväčší poskytovateľ platobných služieb a technológií na svete. Pôsobí v 100 krajinách sveta, má 24 tisíc zamestnancov a 3,5 milióna klientov. Ročne spracuje viac ako 50 miliárd transakcií. Zameriava sa najmä na menších obchodníkov a podnikateľov a zabezpečuje, aby u nich zákazníci mohli platiť kartou. Predajňu vybaví terminálmi na prijímanie hotovostných aj bezhotovostných platieb. E-shopom poskytuje platobnú bránu, cez ktorú môžu zákazníci pohodlne zaplatiť, pokojne aj z mobilného telefónu.

Global Payments prevádzkuje v strednej Európe 110 000 platobných terminálov, z toho je takmer 10 000 terminálov v mobile GP tom. Ako prvá firma v strednej Európe spustila terminál v mobile – aplikáciu GP tom, ktorá premení mobilný telefón na platobný terminál.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM