Zo zahraničia

Žiadne doláre či eurá: Rusko bude žiadať platby za plyn už iba v rubľoch

Dodávky ruského plynu čakajú zmeny. Podľa Putina sa budú týkať meny, v ktorej za neho budú "nepriateľské" krajiny platiť.

Ilustračný obrázok k článku Žiadne doláre či eurá: Rusko bude žiadať platby za plyn už iba v rubľoch
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Rusko bude požadovať, aby „nepriateľské“ krajiny platili za dodávky zemného plynu v rubľoch. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na zmrazenie ruských aktív v západných štátoch. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg. Dodávky sa však meniť nebudú.

Vzrástla cena plynu

„Samozrejme, Rusko bude pokračovať v dodávkach zemného plynu z pohľadu objemu aj ceny na základe pôvodných kontraktov,“ povedal Putin na stretnutí s ministrami, ktoré odvysielala ruská televízia. „Zmeny sa dotknú výhradne meny, v ktorej sa bude platba vykonávať. Tou bude rubeľ,“ dodal ruský prezident, pričom uviedol, že nemá zmysel vyvážať do USA alebo Európskej únie tovar za doláre či eurá.

Vláda a centrálna banka majú teraz týždeň na to, aby stanovili mechanizmus prechodu platieb v cudzej mene na ruské ruble, dodal Putin. Zároveň uviedol, že plynárenský koncern Gazprom bude musieť urobiť adekvátne zmeny v kontraktoch.

Na otázku médií, či dlhodobé kontrakty umožňujú zmenu platieb na ruble, však tlačové oddelenie Gazpromu nereagovalo. Reagovala však cena zemného plynu v Európe, ktorá po Putinovom prejave vzrástla o 21 %.

Prečítajte si tiež

Zoznam „nepriateľských“ krajín

Už začiatkom marca ruská vláda zverejnila zoznam štátov, ktoré považuje za nepriateľské. Zoznam zahrnuje 48 krajín, medzi nimi USA, Kanadu, Japonsko, všetky štáty Európskej únie, Britániu, Švajčiarsko či Nórsko.

To znamená, že Rusko v súčasnosti dodáva väčšinu zemného plynu „nepriateľským“ krajinám.

Ruská federácia sa na celkovej spotrebe plynu v Európe podieľa približne 40 %. Podľa údajov Gazpromu za prvých 15 marcových dní predstavoval jeho vývoz do štátov mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu (vrátane Európskej únie, Turecka a Číny) v priemere 500 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne. Do Európy vývoz predstavoval v priemere 384 miliónov m3 denne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM