Zo Slovenska

Zima sa už hlási o slovo: Rátajte s ochladením a SNEŽENÍM! Kde spadnú prvé VLOČKY?

Čaká nás poriadne ochladenie. Kde sa dočkajú aj prvého snehu?

Ilustračný obrázok k článku Zima sa už hlási o slovo: Rátajte s ochladením a SNEŽENÍM! Kde spadnú prvé VLOČKY?
Zdroj: TASR/František Iván

Počas stredy (13. 10.) treba rátať s ochladením, nadránom aj so snežením. Ochladenie spôsobí studený front, ktorý aktuálne postupuje cez Nemecko a Poľsko ďalej na juhovýchod. Ten prinesie aj zrážky, ktoré môžu byť od stredných polôh snehové, najmä nadránom.

Prvé sneženie

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Vo vyšších polohách sa podľa SHMÚ prechodne vytvorí aj snehová pokrývka, čo môže skomplikovať dopravnú situáciu najmä na horských priechodoch, a to hlavne na Spiši a v blízkom okolí.

„Po prechode frontu sa zároveň cez alpskú nad karpatskú oblasť presunie tlaková výš, čo opäť podporí aj nočné mrazy,“ uviedol SHMÚ. Chladno bude počas stredy aj počas dňa, väčšinou osem až 15 stupňov Celzia, na severe aj menej.

„Ďalšiu dávku chladného vzduchu dostaneme cez víkend a situácia bude veľmi podobná, ako tá predošlá. Podľa aktuálnych predpovedných materiálov by však mala byť posledná a po nej sa s veľkou pravdepodobnosťou začne otepľovať,“ spresnil SHMÚ.

Pozor na cestách

Meteorológovia vydali na stredu výstrahu prvého stupňa pred snežením. Platí pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Banská Bystrica a Brezno od 5.00 do 12.00 hod.

„V okresoch sa v polohách nad približne 700 metrov očakáva výskyt sneženia vo veľmi skorom termíne, pri ktorom spadne do štyroch centimetrov nového snehu,“ spresnil SHMÚ. Výška snehu predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb. Keďže snehová pokrývka nie je v danej ročnej dobe a oblasti bežná a môže podľa SHMÚ spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Aj v nižších polohách

Ako upozorňuje portál iMeteo, prvé zrážky sa nad naše územie nasunú ešte pred polnocou. Dorazia z oblasti Moravy a do zajtrajšieho rána sa rozšíria nad mnohé oblasti severného Slovenska a do severozápadnej polovice územia. „V nižších oblastiach bude pršať, no úplne iná situácia bude v Žilinskom a čiastočne aj v Prešovskom kraji, kde bude aj snežiť,“ uvádza portál.

Snežiť by malo v noci od nadmorskej výšky 1 000 metrov, ale do rána postupne na severe Slovenska hranica sneženia poklesne až na 600 metrov. Napadnúť by mohlo od 1 do 3 centimetrov nového snehu. Ďalšia a zrejme aj výraznejšia snehová nádielka príde v priebehu štvrtka, dodáva portál iMeteo.

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM