Správy

ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti: Ak sa nič nezmení, pôjde do ostrého!

Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok 19. 5. do štrajkovej pohotovosti. Na takýto krok vyzvalo svoje členské mestá a obce.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna. Ak sa nič nezmení, je pripravené vyhlásiť ostrý štrajk.

Bolestivo zasiahne

Na tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia ZMOS-u po stredajšom mimoriadnom sneme v Senci. Podporu ZMOS-u deklaruje aj Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8).

„Snem zaviazal orgány ZMOS-u, aby pripravili štrajk, pretože bola vyhlásená štrajková pohotovosť. Práve kvôli tomu, že sa dejú veci na finančnom portfóliu, s ktorými nie sme spokojní, ktoré odmietame, lebo nás to, jednoducho, veľmi bolestivo zasiahne,“ povedal na tlačovej konferencii predseda združenia Branislav Tréger.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Združenie opätovne poukazuje na to, že pre zmeny v pravidlách môže dôjsť „ku kolapsu“, a to už na budúci rok.

Robí si bankomat

Združenie najviac trápi daňový bonus a s tým spojené výpadky vo výške 618 miliónov eur počas dvoch rokov, problémom je tiež energetická kríza, verejné obstarávania i zdražovanie stavebných prác a materiálov.

Kritizujú tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré sú vylúčené z legislatívnych procesov a štát si z nich robí „bankomat“.

Združenie zároveň vyzvalo svoje členské mestá a obce, aby vstúpili do štrajkovej pohotovosti.

Združenie zároveň deklaruje, že sa bude snažiť o partnerskú komunikáciu s vládou i všetkými dotknutými subjektmi.

Apelujú nielen na členov vlády, ale rovnakú výzvu v súvislosti s predkladanou legislatívou a zdrojovým financovaním budú smerovať aj na Národnú radu SR. Situáciu plánuje vyhodnotiť koncom júna. V prípade, že sa nič nezmení, je združenie pripravené vstúpiť do ostrého štrajku.

K výzve a apelu ZMOS-u sa pridáva aj SK8, ktoré hovorí o mimoriadnej situácii a výrazných zásahoch do rozpočtov samospráv. Zlepšovanie rodinnej, respektíve prorodinnej politiky vidí SK8 skôr v systémovom mieste v škôlke, kvalitnej základnej škole, športoviskách na stredných školách, skvalitnení sociálnych služieb či lepších cestách.

„Debata nemôže prebiehať tak, že sa na záver procesu stretneme s predkladateľmi návrhu zákona a neexistuje vôľa tento návrh stiahnuť,“ zdôraznil predseda SK8 a zároveň Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s dôvetkom, že debatu o prorodinnej politike treba začať z úplne iného konca.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba upozornil, že v prípade Bratislavského kraja pôjde o „tvrdý tlak“ na redukciu služieb, predovšetkým v sociálnej oblasti a oblasti školstva.

„Toto je tá správna prorodinná politika?“ pýta sa Droba s dôrazom, že kraj tieto opatrenia bude musieť urobiť. Pripomenul, že samosprávy počas uplynulých dvoch rokov podporovali obyvateľov i vládu pri testovaní, očkovaní i pomoci ukrajinským utečencom.

„Po dvoch rokoch intenzívnej pomoci samosprávy tejto vláde dostávame smrtiaci úder. Je to pre mňa nepochopiteľné,“ zhodnotil Droba.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM