MI Ako ušetriť

Značkový smartfón sa dá kúpiť minimálne za polovičnú cenu. Na tomto mieste!

Ak túžite po špičkovej elektronike od Apple, Samsungu či iných svetových značiek, môžete si ju dopriať aj bez nutnosti platiť plnú cenu. Bude v top stave a so zárukou.

Ilustračný obrázok k článku Značkový smartfón sa dá kúpiť minimálne za polovičnú cenu. Na tomto mieste!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pre mnohých ľudí je smartfón alebo laptop od popredných značiek otázkou prestíže, ale nemôžu si ich dovoliť z finančných dôvodov. Britský portál BBC im ponúka riešenie a prináša veľký článok o internetovom predajcovi Back Market, ktorý predáva zrenovovanú elektroniku so zárukou za výrazne nižšie ceny.

Z druhej ruky

Mobily a počítače z druhej ruky sa lacno predávajú na rôznych internetových bazároch, ale takáto kúpa v sebe nesie aj nemalé riziko, že sa prístroj zakrátko pokazí. Britská BBC upozorňuje na úplne iný koncept predaja amerického portálu Back Market.

„Smartfóny, počítače a ďalšia elektronika boli kompletne zrenovované. To znamená opravené, vyčistené a skontrolované,“ uvádza BBC.

Back Market nerobí tieto renovácie vo vlastnej réžii, ale spolieha sa na sieť dodávateľov, ktorí vo svojich zariadeniach dávajú použitú elektroniku do stavu „ako nové.“ Často to zahŕňa aj výmenu batérie, obrazovky a ďalších komponentov.

„Akonáhle sú zariadenia v špičkovom stave, predávajú sa na Back Market s jednoročnou zárukou,“ dodáva portál.

Zákazník si tak môže byť istý, že ak by sa zakúpený smartfón či počítač do roka pokazil, môže ho spoľahlivo vrátiť späť. Zakladatelia Back Market si pochvaľujú, že im biznis vychádza a na svojej stránke zverejnili aj ľahko ironický odkaz:

„Drahý Apple, Samsung, LG & Co., zbožňujeme vaše produkty, ale máme ich ešte radšej, keď sú zrenovované. Je to romantickejšie, tvorí sa tak menej odpadu a úprimne – je to oveľa lacnejšie. Cmuk!“

A akú úsporu je možné dosiahnuť? „Zariadenia, ktoré bežne stoja aj 800 dolárov, sa dajú kúpiť za 200 dolárov,“ uvádza BBC.

Cena je rozhodujúca

Tajomstvo úspechu Back Market spočíva v tom, ako navzájom reagujú čas, cena a kvalita výrobkov. „Špičkové nové iPhony od Apple môžu stáť aj tisíc dolárov. Ale už niekoľko mesiacov od ich uvedenia na trh sa začnú predávať z druhej ruky s 15-percentnou zľavou a po dvoch rokoch môže cena klesnúť na polovicu,“ vysvetľuje BBC.

Lenže vzhľadom na technologickú úroveň môže byť lepšie kúpiť si starší prémiový model ako novú verziu lacnej značky.

„Špičkové zariadenie od Apple, ktoré má tri – štyri roky, je stále vyššou kvalitou ako niečo nové od lacnejšieho výrobcu za 200 – 300 dolárov,“ cituje BBC jedného zo zakladateľov Back Market.

Experti dôsledne rozlišujú medzi obyčajným second-hand telefónom z bazáru a starším modelom, ktorý bol profesionálne zrenovovaný. Zákazníci, ktorí chcú ušetriť a zároveň sa vyhnúť sklamaniu, by mali mať tento rozdiel na pamäti.

Štatistiky potvrdzujú, že obľuba takéhoto predaja stúpa. „Zhruba 10% všetkých predaných smartfónov na svete tvoria second-hand modely.“ Zakladatelia Back Market si skutočne veria a predpokladajú, že do roka 2030 sa čo do počtu tieto dve kategórie úplne vyrovnajú.

Najbližšie v Rakúsku

Kúpa zrenovovaného mobilu však má aj svoje nevýhody. „Staršie modely môžu mať problém so stiahnutím najnovších aktualizácií softvéru, takže niektoré aplikácie môžu byť na nich nedostupné,“ uvádza BBC.

Do úvahy tiež treba brať, že na tovar sa vzťahuje už len ročná záruka a následne môže vypovedať poslušnosť.

Pre slovenských zákazníkov je veľkou nevýhodou aj skutočnosť, že Back Market zatiaľ doručuje svoje modely len do vybraných európskych krajín a Slovensko medzi nimi nie je. Najbližšou krajinou, kam sa dá tovar doručiť, je Rakúsko.

Koncept používania zrenovovanej elektroniky má aj silný ekologický rozmer, pretože šetrí zdroje na výrobu nových modelov a znižuje objem elektronického odpadu. „Potrebujete si kúpiť niečo nové? Myslím, že nie. Radšej si opravte to, čo máte a používajte to tak dlho, ako sa dá,“ dodáva BBC.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM