Zohrievate si v mikrovlnke tieto obľúbené potraviny? Hrozí vám RAKOVINA aj OTRAVA
Mikrovlnná rúra šetrí čas, ale môže vás pripraviť o to najcennejšie – zdravie. Viete, ktoré potraviny by ste v nej rozhodne nemali zohrievať?
Nenápadná zelenina
Neviete si predstaviť ohrievať v mikrovlnke zeleninu? Pozor na cviklovú polievku, cviklové halušky či iné jedlo, v ktorom sa nachádza cvikla. Po zohriatí v mikrovlnke sa vytvárajú karcinogénne nitrozamíny.
To isté platí pre špenát či zeler. Odporúčame zohrievať v rúre alebo na sporáku.
„Rovnaká chemická premena, ktorá sa deje so špenátom, platí aj pri ohreve repy,“ pripomína The Healthy.
Ryža
Vedeli ste, že ryža by sa nikdy nemala vkladať do mikrovlnky? Napriek tomu, že ohriata ryža nestráca nič na svojej chuti, môže vám spôsobiť otravu jedlom:
„Problém s ryžou sa týka bežnej prítomnosti vysoko odolnej baktérie nazývanej Bacillus cereus.“ Teplo by ju síce malo zničiť, ale podľa prestížneho časopisu International Journal of Food Microbiology, dokáže byť naďalej rezistentná proti teplu.
Huby
Chcete si v mikrovlnke ohriať hubovú polievku alebo hubové rizoto? Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, čo vám môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné problémy. Nebude ničím nezvyčajným, ak po konzumácii pocítite nadúvanie či bolesti brucha. Táto pochúťka sa neodporúča opakovane zohrievať ani na inom spotrebiči.
Zemiaky
Vedeli ste, že ani zemiaky by sa nemali zohrievať? Zemiaky strácajú po opätovnom zohriatí chuť a výživnú hodnotu – konzumujete už len „mŕtve potraviny“. V prípade, ak ich uvarené ihneď neskonzumujete a ostanú v izbovej teplote, môžu spôsobiť botulizmus. Ak vám ostávajú stále zvyšky zemiakov, skúste pri ďalšom varení použiť menšie porcie.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné