Zo Slovenska

Zvyšuje sa životné minimum: Ovplyvní to exekučné zrážky aj predčasný dôchodok

Dôchodcom, ktorí majú pre dlhy z minulosti exekútorom nariadené zrážky, tak ostane v peňaženkách po novom viac.

Ilustračný obrázok k článku Zvyšuje sa životné minimum: Ovplyvní to exekučné zrážky aj predčasný dôchodok
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Od štvrtka (1. 7.) sa mení suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu z 214,83 eura mesačne na 218,06 eura mesačne.

Viac z dôchodku

Ovplyvní to aj exekučné zrážky z dôchodku či nárok na predčasný dôchodok. Upozornila na to hovorkyňa Sociálnej poisťovne (SP) Zuzana Dvoráková.

Dôchodcom, ktorí majú pre dlhy z minulosti exekútorom nariadené zrážky, tak ostane v peňaženkách po novom viac. Pocítia to už v augustovom výplatnom termíne dôchodku.

„SP bude od júla 2021 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať,“ vysvetlila hovorkyňa.

Exekúcia ostáva

Ak dôchodca, ktorý čelí exekúcii, okrem toho poskytuje aj výživné, základ dôchodku, ktorý mu musí zostať, sa zvýši o ďalších 50 % životného minima na jednu vyživovanú osobu.

Od 1. júla sa táto suma zvýši na 109,03 eura mesačne (dovtedy je vo výške 107,41 eura). „Znamená to, že mu z dôchodku po zrážke musí zostať 327,09 eura. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa,“ dodala Dvoráková.

Zvýšenie životného minima od 1. júla môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku.

Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. „Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku. O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje SP, ale príslušný exekútor,“ dodala hovorkyňa.

Po zmene životného minima od 1. júla vykoná SP zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude SP dôchodcov písomne informovať.

Predčasný dôchodok

„Tí, ktorí plánujú odísť do predčasného starobného dôchodku, zasa musia rátať s tým, že sa im mierne zvýši hranica potrebnej sumy nároku na tento dôchodok. Zmena životného minima tak ovplyvní aj niektoré rozhodovacie činnosti SP,“ poznamenala hovorkyňa.

Jednou z viacerých podmienok vzniku nároku na tento druh dôchodkovej dávky je totiž to, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, musí presiahnuť 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Od 1. júla tak bude platiť, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od sumy 261,70 eura mesačne (do 30. júna 2021 je to 257,80 eura).

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM