Monika Hanigovská Lifestyle

Ako obmedziť demenciu? Vedci prekvapivo odkazujú: Venujte sa TEJTO činnosti

Ako si najlepšie zachovať rozumové schopnosti? Športovou aktivitou to nebude, odborníci majú niečo lepšie. Tak schválne, ako často sa tomuto venujete vy?

Ilustračný obrázok k článku Ako obmedziť demenciu? Vedci prekvapivo odkazujú: Venujte sa TEJTO činnosti
Zdroj: pixabay.com

Vraví sa, že práca šľachtí. Najnovšie vedecké poznatky zašli ešte ďalej. Vedci poukázali na konkrétnu činnosť, ktorá môže stopnúť alebo utlmiť demenciu.

Ako si teda lepšie zachovať rozumové schopnosti?

Prvá svojho druhu

„Vedci už dávno vedia, že pozitívny vplyv na mozog má cvičenie a fyzická aktivita, ale naša štúdia je prvá, ktorá ukazuje, že rovnako priaznivý vplyv môžu mať i domáce práce,“ informoval o novinke autor najnovšej štúdie Noah Koblinsky z Rotman Research Institute v Toronte pre Daily Mail.

Nová štúdia kanadských vedcov ukázala, že domáce práce doslovne „cvičia mozog“. Nevyhýbajte sa preto upratovaniu, vareniu alebo práci na záhrade či dome.

„Pri hľadaní najlepšej stratégie, je absolútne kľúčové, aby sme rozumeli tomu, ako sa rôzne formy fyzickej aktivity podieľajú na fungovaní mozgu,“ doplnil Koblinsky.

Nenechajte si ujsť najnovšie vedecké novinky:

Lepšie ako beh

Do výskumu sa zapojilo 66 ľudí v rozpätí 65 až 85 rokov. Účastníci absolvovali niekoľko návštev v nemocnici, pri ktorých sa vždy podrobili zdravotnému vyšetreniu, štrukturálnemu vyšetreniu mozgu, vyšetreniu kognitívnych funkcií a schopnosti pochopiť informácie.

Počas testu odborníci skúmali aj to, ako dlho sa seniori venovali domácim prácam – upratovaniu, utieraniu prachu, príprave jedál, nakupovaniu, ťažkým domácim prácam, prácam v záhrade a opravám vo svojom príbytku.

Vedci spozorovali, že domáce práce nie sú len fyzickou aktivitou, no prospievajú aj zdraviu nášho mozgu.

Podľa štúdie sú domáce práce pre náš mozog prospešnejšie ako napríklad beh.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Stalo sa doma

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM