Monika Hanigovská Magazín

Ako zvládnuť horúčavy v byte? Dokážete to aj bez klimatizácie

Prehriaty byt je azda nočnou morou každého z nás! Znížiť v ňom teplotu však môžete jednoducho, efektívne aj bez veľkých výdavkov.

Ilustračný obrázok k článku Ako zvládnuť horúčavy v byte? Dokážete to aj bez klimatizácie
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Horúce počasie dokáže premeniť mnohé byty na hotovú saunu. Vedeli ste, že dokáže účinne ochladiť príbytok aj bez zabudovanej klímy? Pozrite si niekoľko rád, ktoré znížia teplotu v nich aj o niekoľko stupňov.

Stopka technike

Technické výdobytky nám uľahčujú život, no v lete nám takpovediac dokážu pekelne prikúriť. Televízory, počítače, žehličky, elektrické rúry, mikrovlnky a ďalší domáci pomocníci totiž produkujú teplo, ktoré v lete dokážeme oveľa viac pocítiť na vlastnej koži.

Ak je to možné, minimalizujte ich používanie. Skúste si vopred navariť a vykonávať aspoň určité domáce práce vo večerných hodinách.

Nechce sa vám zvŕtať v kuchyni? Vyskúšajte si naservírovať surovú stravu. V horúcom počasí nezaťaží žalúdok a dodá dostatok energie.

Pozor, spotrebiče vydávajú teplo aj v pohotovostnom režime. Ak je to možné, odpojte ich!

Biela pomáha

Táto farba nie je len farbou čistoty, ona bojuje proti teplu. Platí preto jedno veľmi jednoduché pravidlo. Aké? Tmavé farby pohlcujú teplo a zvyšujú teplotu, biele ich odrážajú.

Máte doma zariadený byt v tmavších tónoch? Nezúfajte! Skúste prehodiť cez pohovku látku v bielej alebo krémovej farbe, vymeniť záclony a prevliecť vankúše. Hneď sa vám bude lepšie dýchať!

Vedeli ste aj o tomto?

Bez periny

Potrebujete sa s ňou skutočne teraz prikrývať? V lete pôsobí ako akási teplá a ťažká záťaž. Odložte ju! Skúste si ľahnúť do postele len v bavlnenej bielizni. Je pravdepodobné, že vás prekvapí pokojnejší spánok.

Inšpirujte sa

Nevydržíte a vetráte hocikedy cez deň? Chyba! Obyvatelia horúcich prímorských oblastí vedia, že to robiť nemajú. Vetrajú len skoro ráno a v noci. Okná už potom neotvárajú, žalúzie a rolety majú stiahnuté. Prečo? Vedia, že takto ostanú izby dlhšie chladnejšie.

Zatvárajte

Aj zatvorené dvere dokážu výrazne pomôcť! Nenechávajte všetky vyhriate miestnosti len tak otvorené. Chlad sa zbytočne dostáva tam, kde ho práve netreba. Večer však nezabudnite na dôkladné prevetranie vášho bytu.

Miska ľadu

Je vám stále teplo? Skúste naplniť misku s ľadom a položiť ju priamo pred ventilátor. O chvíľu pocítite chladnejší vzduch a to vďaka postupne sa topiacemu ľadu. Je to rýchle, jednoduché a najmä účinné.

Vyskúšať môžete i studený zábal. Namočte utierku do studenej vody, dobre vyžmýkajte a prikladajte na členky a zápästia.

Zatemňovacie závesy

Už ste o nich počuli? Zatemňovacie závesy alebo black-out závesy dokážu vyčarovať malé zázraky na počkanie. Tajomstvo spočíva v trojvrstvovej tkanine, ktorá stopne prienik svetla. Šikovný pomocník nás výborne ochráni pred horúcim slnkom a počas spánku zaistí dokonalú tmu.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM