Monika Hanigovská Zo zahraničia

Ďalšia krajina sa postavila na zadné: Naučme sa s koronou žiť, odkazuje svetu Singapur!

Nechcú zopakovať šablónu úplného lockdownu, ktorú si osvojili mnohé krajiny po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia krajina sa postavila na zadné: Naučme sa s koronou žiť, odkazuje svetu Singapur!
Zdroj: TASR/AFP

Niekde sprísňujú a inde uvoľňujú. Aj tak možno nazvať opatrenia naprieč svetom proti korone. Zatiaľ čo sa u nás politici pohrávajú s myšlienkou nevpustenia nezaočkovaných do reštaurácie, krčmy či fitka, sú miesta na mape, v ktorých razia myšlienku uvoľnenej taktiky proti COVID-19.

Prvá lastovička

Najprv sa ohlásili Briti. Bol to práve Daily Mail, ktorý v utorok ako prvý priniesol správu o tom, že kabinet súhlasí s tým, že je čas „žiť s Covidom“.

Britská vláda zavrhla svoj pôvodný návrh o preukazovaní potvrdenia o očkovaní proti korone pri návšteve koncertov, športových podujatí a ďalších masových akcií po 19. júli, kedy by mali skončiť obmedzenia zavedené kvôli pandémiu koronavírusu.

Krajina chce k vírusu pristupovať ako ku chrípke. Neplánuje stopnúť uvoľňovanie opatrení a to napriek tomu, že u nich stúpajú prípady mutácie Delta a Delta plus, informujú novinky.cz.

Radikálny odklon

Podobne zareagovala aj jedna z najbohatších krajín sveta. Je to práve Singapur, ktorý predstavil radikálny odklon od takzvaného modelu „nulového prenosu“ infekcie. Tamojší model platil doteraz, ázijská krajina však už ohlásila inú cestu.

Mestský štát a ostrovná krajina nechce zopakovať šablónu úplného lockdownu, ktorú si osvojili mnohé krajiny po celom svete, píše o tom CNN Prima NEWS.

Má v pláne zrušiť sledovanie hromadných kontaktov a umožniť návrat k cestovaniu bez karantény a obnoveniu veľkých zhromaždení.

„Zlou správou je, že COVID-19 zrejme nikde nezmizne. Dobrou správou je, že aj napriek tomu môžeme normálne žiť,“ vyhlásil nedávno tamojší minister obchodu Gan Kim Yong, minister financií Lawrence Wong a minister zdravotníctva Ong Ye Kung. Informuje o tom americká spravodajská stanica CNN.

„Môžeme premeniť pandémiu na niečo menej nebezpečné ako je chrípka či ovčie kiahne, môžeme pokračovať v našich životoch,“ zhodne vyhlásili.

Nové pravidlá k cestovaniu

Menej trasovania

Čo je kľúčom úspechu? Doterajšia vakcinácia. Singapur ohlásil, že má približne dve tretiny občanov zaočkovaných a preto chce trasovať menej.

Zmena sa dotkne i pacientov. Zdravotníctvo po novom zaostrí už len na ťažko chorých, ľudia s ľahkým priebehom ochorenia sa budú liečiť v domácich podmienkach.

Dychové analyzátory

V krajine chcú zároveň zaviesť rýchlejšie a jednoduchšie metódy testovania, pretože výsledky PCR testov trvajú príliš dlho. Pomôcť majú dychové analyzátory. Prístroje zaručia výsledky do jednej až dvoch minút.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM