Zo zahraničia

Delta variant sa už pomaly šíri po Európe: Niektoré krajiny už sprísňujú opatrenia

Variant delta sa postupne stáva dominantným vo viacerých krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Delta variant sa už pomaly šíri po Európe: Niektoré krajiny už sprísňujú opatrenia
Zdroj: TASR/AP

Rizikové Portugalsko a Rusko

Nemecko v dôsledku rozsiahleho šírenia koronavírusového variantu delta v utorok zaradilo Portugalsko a Rusko medzi oblasti so zvlášť vysokým rizikom nákazy.

Do platnosti tak vstúpil zákaz prepravy z týchto krajín pre letecké spoločnosti a autobusové i vlakové podniky. Odteraz môžu z Portugalska a Ruska prepravovať cez hranice len nemeckých občanov alebo cudzincov s trvalým bydliskom v Nemecku.

Portugalsko je v priebehu uplynulých niekoľkých týždňov prvou členskou krajinou EÚ, ktorú zaradili do kategórie oblastí s najväčším rizikom. Rozhodnutie Berlína sa dotkne aj nemeckých turistov.

Zvlášť obľúbené portugalské letovisko Algarve ešte ani raz nebolo zaradené medzi oblasti s najnižším rizikom.

S Ruskom a Portugalskom stúpol počet oblastí s najväčším rizikom nákazy zo 14 na 16. V Európe je okrem Portugalska zasiahnutá ešte Británia; ostatné rizikové oblasti sú v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.

V snahe upokojiť európske a najmä nemecké a francúzske obavy v súvislosti s ruskou protikoronaví­rusovou vakcínou zaviedlo Grécko prísnejšie obmedzenia pre cestujúcich z Ruska, informoval v utorok server Ekathimerini.com.

Francúzsko a Nemecko

Vo Francúzsku a v Nemecku v posledných týždňoch zaznamenali nárast počtu prípadov nákazy koronavírusovým variantom delta, ktorý predtým prvýkrát zaznamenali v Indii. Počet takýto prípadov sa v oboch krajinách zdvojnásobil. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

Vo Francúzsku tvorí variant delta v súčasnosti približne 20 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom, pričom minulý týždeň tvoril okolo deväť až desať percent.

„Variant delta sa postupne stáva (vo Francúzsku) dominantným, tak ako v celkom svete, kedže je nákazlivejší,“ uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

Vo Francúzsku však v súčasnosti klesá počet prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2, a to aj napriek tomu, že podiel prípadov variantu delta sa zvyšuje. Za posledných sedem dni pribudlo v krajine v priemere denne len 1819 prípadov, čo je najmenej za posledných desať mesiacov.

Počet prípadov nákazy deltou sa zdvojnásobil aj v Nemecku. V krajine tvoril minulý týždeň približne 36 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom a týždeň predtým iba 15.

Podľa Lothara Wielera, šéfa Inštitútu Roberta Kocha, však vzhľadom na rýchlosť šírenia sa variantu delta možno predpokladať, že v súčasnosti tvorí viac než 50 percent všetkých zaznamenaných prípadov koronavírusovej infekcie.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Rekordný počet obetí

V Rusku zaznamenali v utorok za posledných 24 hodín 652 úmrtí v súvislosti s koronavírusovou infekciou SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo v Rusku evidujú 134 545 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, informovali agentúry TASS a Interfax.

Najviac úmrtí za posledných 24 hodín zaznamenali v Moskve, kde zomrelo 121 ľudí, a v Petrohrade, kde zomrelo 119 ľudí, čo je taktiež najviac od začiatku pandémie v tomto meste.

Zákaz letov z Británie

Hongkong od 1. júla zakáže všetky lety prichádzajúce zo Spojeného kráľovstva s cieľom obmedziť šírenie variantu delta koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Hongkonské úrady označili Britániu za „vysoko rizikovú krajinu“, čo predstavuje najvyšší v stupeň v rámci opatrení v oblasti cestovania.

Zákaz vstúpi do platnosti od štvrtka 1. júla a bude sa týkať všetkých leteckých pasažierov prichádzajúcich zo Spojeného kráľovstva.

Osoby, ktoré v nedávnom období strávili v Británii viac než dve hodiny, nebudú pustené na palubu žiadnych letov smerujúcich do Hongkongu. Lety smerujúce z tohto územia do Británie však opatrenie nezasiahne.

Úrady uviedli, že rozhodnutie bolo prijaté na základe nedávneho zhoršenia pandemickej situácie v Británii, kde sa šíri variant vírusu s označením delta.

Idete na dovolenku do zahraničia? Aktuálne opatrenia k dovolenkovým destináciám nájdete aj v rubrike Cestovanie.

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM