Monika Hanigovská Lifestyle

Je zdravšie jesť zeleninu alebo mäso? POKUS na dvojičkách odhalil prekvapivé výsledky

Je lepšia vegánska alebo mäsitá strava? Dvojičky sa pustili do dlhšieho experimentu, ktorý priniesol niekoľko prekvapujúcich zistení.

Ilustračný obrázok k článku Je zdravšie jesť zeleninu alebo mäso? POKUS na dvojičkách odhalil prekvapivé výsledky
Zdroj: YouTube.com/Reprofoto BBC Reel , pixabay.com

Rôzne výskumy už v minulosti naznačovali, že sme to, čo konzumujeme. Identické dvojčatá Hugo a Ross Turnerovci to spolu s odborníkmi dotiahli ešte na vyššiu úroveň.

Dvojčatá sa počas 12-tich týždňov zverili do rúk odborníkov z prestížnej univerzity King’s College London, a pod ich dozorom si vyskúšali dve odlišné diéty. Informuje o tom portál IFL Science.

Odborníci chceli zistiť, ktorá forma stravovania je najlepšia. Hugo preto konzumoval len vegánske jedlo, zatiaľ čo Ross sa stravoval len na mäse a mliečnych výrobkoch. Výsledok?

Zmeny odhalili testy

Aký vplyv malo stravovanie na dvojičky? Po fyzickej stránke nenastala ani u jedného z nich žiadna výraznejšia zmena. No vedci si všimli iné rozdiely, ktoré skutočne pútajú pozornosť.

„V porovnaní s mäsožravým Rossom zaznamenal vegán Hugo masívny pokles cholesterolu a prudký nárast odolnosti voči cukrovke 2. typu,“ informuje portál IFL Science.

No bez problémov u neho neprebiehal prechod na vegánsku stravu. Ako pripomína IFL Science, prvé týždne vnútorne bojoval s novým jedálničkom. Hugo mal veľkú chuť na mäso a syr, ale nakoniec si na inú stravu zvykol a tvrdil, že sa cíti „energickejšie“.

Prekvapivé výsledky

Projekt priniesol hneď niekoľko ďalších prekvapivých výsledkov. „Je pozoruhodné, že vegánska strava bola spojená so stabilnejšou hladinou cukru v krvi, zatiaľ čo strava založená na mäse mala za následok drsnejšie vrcholy a poklesy energie,“ opisuje ďalej tamojší portál.

No v ďalšom bode vegánske stravovanie pohorelo. Takáto strava viedla k výraznému zníženiu rozmanitosti črevných baktérií, pričom stabilne sa držala len počas mäsitej a mliečnej diéty.

„Teoreticky to znamená, že vegán Hugo mohol byť potenciálne náchylnejší na choroby v porovnaní s Rossom,“ prízvukuje IFL Science. Rozsiahly výskum odhalil ešte niekoľko ďalších prekvapivých poznatkov o črevných baktériách a o tom, ako jednotlivci reagujú na jedlo.

Napriek tomu, že zelenina a ovocie obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, vlákniny a minerálov, je pre mnohých stále len občasným sústom či malou prílohou k hlavnému jedlu. V akom množstve ich konzumujete vy?

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Všetko o zdravom životnom štýle

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM