Monika Hanigovská Lifestyle

Zaspávanie pred televízorom je NEBEZPEČNÉ: Nerobte to, kradne vám spánok!

Spíte a televízor si "ide svoje"? Mali by ste s tým ihneď prestať! Škodí to zdraviu.

Ilustračný obrázok k článku Zaspávanie pred televízorom je NEBEZPEČNÉ: Nerobte to, kradne vám spánok!
Zdroj: pixabay.com

Spánok patrí k základným ľudským potrebám, ktorý sa nedá ničím nahradiť. Jeho deficit sa rýchlo odrazí na našom fyzickom, emočnom a psychickom zdraví. Odborníci nás už dlhodobo upozorňujú na niektoré zlozvyky, ktoré nám ukrojujú z jeho kvality. Napriek tomu si ho mnohí ničíme bez toho, aby sme o tom vôbec vedeli.

Problémom je totiž sledovanie televízie, presnejšie zaspávanie pri nej.

Informuje o tom vedecký časopis The Journal of Neuroscience.

Je to nebezpečné

Tiež pozeráte televízny program a naraz sa zobudíte až pri záverečných titulkoch? Sledujete niečo, čo ste v pláne vôbec nemali? Hnevať sa však na to, že ste prespali váš obľúbený seriál či film, to je skutočne najmenej. Zdriemnutie pri televízii je totiž veľmi škodlivé!

Odborníci odhalili, že ľudský mozog venuje počas spánku pozornosť neznámym hlasom. Prečo to robí? Ostáva v strehu pred možnými hrozbami. „Počas spánku mozog naďalej monitoruje prostredie,“ prezrádza The Journal of Neurosciencea.

„Jedným z príkladov toho, aký to má dosah, je selektívna reakcia na neznáme hlasy,“ upozorňujú vedci s tým, že známe hlasy ho v tom momente nezaujímajú. Počas výskumu odborníci zistili, že ľudský mozog takto pracuje počas prvej, takzvanej NREM fázy spánku.

Počas spánku je v pohotovosti

Štúdia naznačuje, že neznalosť hlasu je silným stimulátorom našich mozgových reakcií a tie sa ihneď pustia do činnosti.

„Výskum celkovo naznačuje, že neznáme hlasy – ako napríklad hlasy prichádzajúce z televízora – bránia pokojnému nočnému spánku, pretože mozog je vo vyššej pohotovosti,“ píše portál Daily Mail.

Môže za to evolúcia

To, že mozog je v pohotovosti aj počas spánku, je spôsobené našou evolúciou. Človek musel v minulosti čeliť potenciálnemu nebezpečenstvu, a aby dokázal prežiť, musel na tieto neznáme zvuky rýchlo reagovať, a to aj počas oddychu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM