Monika Hanigovská Lifestyle

Ploché bruško JEDNODUCHÝM cvikom: Vyskúšajte vákuum žalúdka, stačí 5 minút denne!

Mať skutočne pekné bruško nebolo nikdy ľahšie! Túto metódu propagoval aj sám Arnold Schwarzenegger.

Ilustračný obrázok k článku Ploché bruško JEDNODUCHÝM cvikom: Vyskúšajte vákuum žalúdka, stačí 5 minút denne!
Zdroj: pixabay.com

Len nedávno sme si dopriali veľkú dávku hojnosti počas najkrajších sviatkov v roku aj bujarej silvestrovskej zábavy. Možno tiež patríte k tým, čo si aj teraz s radosťou zaspomínajú na prehýbajúce sa stoly a neodolateľné vône a chute. No ďalší toľko radosti nemajú.

Ich veľký apetít sa mohol na niektorých pekne vyvŕšiť. Ako? Napríklad v okolí pása. Ak ste v týchto miestach pribrali, nezúfajte!

Cvičíte najhlbšie svaly

Ako efektívne zatočiť s tukom v brušnej oblasti? Skúste jeden cvik. „Existuje jednoduchý spôsob, ako zapracovať na hlbokých brušných svaloch, posilniť pobrušnicu a premasírovať si vnútorné orgány,“ radí portál Bright Side.

Skúste cvik Uddiyana Bandha medzi kulturistami všeobecne známy pod názvami vákuum žalúdka alebo brušné vákuum. Tento jednoduchý a najmä účinný cvik si zamiloval aj sám Arnold Schwarzenegger.

Na postupnú premenu bruška vám stačí len 5 minút denne. No pozor, ak chcete dosiahnuť zmenu, musíte cvičiť pravidelne!

Ako funguje?

Indický cvik dokáže vyformovať nielen brušné svaly, no zlepší aj držanie tela, zmierni bolesti chrbta a pomôže tráveniu.

Vákuum žalúdka je jedným z mála cvikov, ktoré vám umožnia pracovať s hlbokými svalmi. Tie sa totiž nachádzajú pod brušnými a šikmými brušnými svalmi, ktoré sú zodpovedné za „držanie žalúdka“.

Výborné na cvičení je aj to, že k nemu nepotrebujete žiadne vybavenie a môžete ho vykonávať takmer kdekoľvek.

Ako ďalej píše Bright Side, najlepšie je cvičiť ráno nalačno alebo 2 až 3 hodiny po jedle. No pozor, nikdy neskúšajte cvičiť hneď po konzumácii jedla!

Vyskúšajte si doma

Cvik možno vykonávať poležiačky (odporúčame pre začiatočníkov), ale aj v stoji, na štyroch alebo na stoličke. Pri cvičení je dôležité správne dýchanie. Najprv zadržte dych na 10 až 15 sekúnd a postupne tento postup predlžujte. Ako na to? Ako príklad uvedieme cvik, pri ktorom si ľahnete na chrbát.

  1. Ruky položte pozdĺž tela a nohy pokrčte tak, aby chodidlá ostali na podlahe. Uvoľnite pritom čo najviac žalúdok. Niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite nosom a vydýchnite ústami.
  2. V druhom kroku sa zhlboka nadýchnite tak, akoby ste chceli dostať vzduch až pod rebrá, a s výdychom vtiahnite brucho čo najviac do seba. Následne zadržte dych na 10 až 15 sekúnd a postupne zadržiavanie dychu predlžujte.
  3. V tretom kroku všetko zopakujte ideálne 5-krát za sebou. Neskôr postup zopakujte v stoji, na štyroch alebo na stoličke.

No pozor, cvik sa neodporúča vykonávať ženám v tehotenstve a krátko po pôrode! Necvičte ani v prípade, ak trpíte gastro ochoreniami, ste po operácii alebo máte extrémnu obezitu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM