TOS Lifestyle

KURIOZITA DŇA: Ľudí prekvapujú tabule v obci na východe. Jej názov je všade DVAKRÁT

Fotky, ktoré pobavili internet. Prečo má východoslovenská obec všade na ceste tabule s dvoma rovnakými názvami?

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Ľudí prekvapujú tabule v obci na východe. Jej názov je všade DVAKRÁT
Zdroj: Facebook.com/Stropkov a okolie

Havaj. Niektorým sa pri tomto slove ako prvé vynoria predstavy o dovolenke, exotike a oceáne. Je to však aj názov malebnej dedinky, ktorá sa nachádza v okrese Stropkov na východnom Slovensku.

Pobavilo

Na facebooku sa objavil príspevok s fotografiami tri cesty do dvoch Havajov a tri cesty z dvoch Havajov. Na fotkách sú tabule na začiatku, resp. konci obce. Havaj je všade dvakrát.

„Tak toto je čistý Absurdistan. Dosť som už precestoval sveta, ale toto som veru nikde inde nevidel,“ zareagoval v komentári Radoslav. „Námietka!! Chýba ešte v Braillovom písme,“ snažil sa odľahčiť Pavol.

Vysvetlenie

Prečo správca komunikácie osadil názov obce všade dvakrát? Havaj je dedina s početným rusínskym obyvateľstvom a patrí preto medzi obce s dvojjazyčným označovaním. Vstup do takýchto obcí je označený tabuľami po slovensky a zároveň je názov obce aj v jazyku národnostnej menšiny.

Keď si pozriete staršie zábery z tejto obce, napríklad prostredníctvom Google máp, tak zistíte, že v minulosti bol jej ďalší názov v azbuke- Гавай. Došlo však k zmene a aj teraz je druhý názov v rusínčine, ale tak, ako sa číta.

Čo sa vraj šušká?

„V rusínčine je Havaj tiež Havaj, nevyslovuje sa nijako inak… Značka bola v azbuke, dali ju dole na niekoho povel, vraj už nie každý pozná azbuku… Tak dali v latinke. Iné obce sa v azbuke vyslovujú inak, tak majú latinkou napísané inak. Havaj je proste stále Havaj. Pošuškáva sa, že sa budú opäť meniť na pôvodnú azbuku,“ potvrdila a vysvetlila bližšie v komentári Danka.

Na to, aby obec získala štatút dvojjazyčnosti, musí sa počas dvoch sčítaní obyvateľstva za sebou prihlásiť k národnosti minimálne 20 percent obyvateľov.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM