Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

Kuriózne stavby aj veža s toboganom: Objavte najzvláštnejšie rozhľadne na Slovensku

Slovenská príroda je bezpochyby prekrásna. O to viac, keď sa na ňu pozeráte z výšky. Vybrali sme pre vás niekoľko rozhľadní, ktoré sa oplatí zaradiť do letných plánov na výlety.

Ilustračný obrázok k článku Kuriózne stavby aj veža s toboganom: Objavte najzvláštnejšie rozhľadne na Slovensku
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vyšliapete pár poschodí a svet sa pred vami rozprestrie v celkom novej perspektíve. Rozhľadne a vyhliadkové veže sú obľúbeným spestrením výletov.

A na Slovensku ich máme požehnane. Ak sa teda chystáte dovolenkovať doma, určite zaraďte do itinerára aj výhľad z jednej z nich. Máme niekoľko tipov na rozhľadne, ktoré svojou architektúrou či príbehom vyčnievajú z radu.

Tip redakcie: Spoznajte Slovensko z výšky! Rozhľadne vo vašom okolí nájdete jednoducho vďaka tejto NOVINKE!

Vyhliadková veža Tokaj

Malá Tŕňa, okres Trebišov
Čarovná vinohradnícka oblasť Tokaj stojí za návštevu hneď z niekoľkých dôvodov. A jedným z nich je určite aj jedinečná rozhľadňa, ktorá sa tematicky dokonale hodí k tomuto regiónu.

Dvanásť metrov vysoká veža pozostáva z oceľovej konštrukcie a drevených lamelov. Výsledkom je stavba pripomínajúce drevený sud. Vyhliadkovú vežu Tokaj nájdete vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov.

Čajka v oblakoch

Bojnice, okres Prievidza
Hneď, ako nad Bojnicami vyrástla vyhliadková veža a zároveň adrenalínová atrakcia Čajka v oblakoch, stala sa mimoriadne turisticky obľúbenou. Už na prvý pohľad nejde o typickú rozhľadňu. Jej súčasťou je drevená lávka s prevýšením tridsať metrov a tiež tobogan, ktorým sa môžu návštevníci spustiť z vrcholu nadol.

Po výstupe sa z vyhliadky naskytá nádherný a nezabudnuteľný výhľad na Bojnický zámok a celé mesto Bojnice.

Vartovka v Krupine

Krupina, okres Krupina
Zatiaľ čo mnohé z moderných rozhľadní vznikli len v uplynulých rokoch či desaťročiach, veža nad Krupinou sa tu týči už od roku 1564. V minulosti bolo jej úlohou informovať o blížiacom sa nebezpečenstve. Napríklad o Turkoch alebo povstaleckých či cisárskych vojskách. Dnes láka stovky rokov stará rozhľadňa turistov.

Vartovka je trinásť metrov vysoká a zo svojho vrchu vám poskytne rozprávkové výhľady na okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Prístupná je aj autom, ak sa však chcete prejsť, priamo z mesta po modrej značke ste na vyhliadke približne za hodinu.

Čerešenka

Čižatice, okres Košice-okolie
Aj Čerešenka patrí medzi rozhľadne, ktoré rozprávajú príbeh a nesú istú symboliku. Veža bola postavená pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach a zároveň je aj pamätným miestom. Kamenná stavba so strieškou má tvar jednoduchého hranolu s otvormi vo forme kríža, čo má evokovať formu stredovekej veže.

Pôsobivé výhľady si užijete v každom ročnom období. Z vrcholu veže vidno panorámu Slanských vrchov, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou a za dobrého počasia dokonca i kúsok Lomnického štítu.

Terchovské srdce

Terchová, okres Žilina
Rozhľadňa na vrchu Oblaz sa týči vo výške tridsať metrov a je situovaná na konci náučného chodníka, ktorý je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Veža na tomto fotogenickom mieste pribudla len pred pár rokmi, rýchlo si však získala obľubu u návštevníkov.

Autorom návrhu rozhľadne je známy ľudový umelec a člen terchovského zoskupenia bratov Muchovcov Alojz Mucha. Inšpiráciou pre neho bola rekvizita šibenice, ktorá stála na tom istom mieste na vrchu Oblaz v roku 1935 pri nakrúcaní dnes už legendárneho Jánošíka s Paľom Bielikom.

Informácie o všetkých turistických rozhľadniach a vyhliadkových vežiach na Slovensku a pohraničí nájdete tiež v aplikácii Rozhliadni sa.

Všetko, čo potrebujete vedieť o tohtoročných dovolenkách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM