han Správy Zo Slovenska

Lekári privítali Sputnik, ale obuli sa do opatrení: Nie sú prelomové a prišli NESKORO!

Povedali to jasne a zreteľne! Slovenská lekárska komora (SLK) víta použitie neregistrovanej vakcíny Sputnik V na Slovensku, no výhrady smeruje k opatreniam vlády.

Ilustračný obrázok k článku Lekári privítali Sputnik, ale obuli sa do opatrení: Nie sú prelomové a prišli NESKORO!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Vakcína je jediným možným riešením a jedinou cestou, ako sa z tohto pekla dostať,“ povedal na tlačovej konferencii prezident komory Marian Kollár.

Nie pôvod, ale účinok

Zdôraznil, že ako lekár sa nepozerá na to, odkiaľ vakcína pochádza, ale na to, či je účinná. O použití ruskej vakcíny SLK presvedčili nedostatok ostatných očkovacích látok a kritická situácia, v ktorej sa pacienti ocitli. Kollár považuje vakcínu za správny krok, ak zachráni čo i len jeden ľudský život. Pripomenul, že každý pacient, ktorý akúkoľvek vakcínu dostane, musí byť informovaný o možných rizikách.

Komora pripomenula, že očkovanie spadá pod gesciu Ministerstva zdravotníctva SR. Keďže Sputnik V je neregistrovaným liekom, podľa komory sa bude musieť upraviť legislatíva tak, aby sa aj táto očkovacia látka mohla používať tými, ktorí ju chcú používať.

Výhrady k opatreniam

Povedal tiež, že v najnovších vládnych opatreniach sa nenachádza „nič prelomové“. Podľa SLK prichádzajú neskoro a ich uvedenie do praxe sa zbytočne naťahuje. Kollár poznamenal, že nie je jasné, kto má čo zabezpečiť a odkontrolovať. Navyše ich považuje za málo adresné. Celkovú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu môžu podľa neho zlepšiť len jasné a cielené organizačné opatrenia, ktoré dokážu odľahčiť preťažený zdravotnícky systém.

Poznamenal, že nad pandémiou sa dá vyhrať ešte pred zdravotníckymi zariadeniami a nie množstvom pľúcnych ventilácií.

Ďalšie nejasnosti

Opatrenia pre ambulantnú sféru sú podľa SLK dosť problematické. Za rizikové ich považuje z dôvodu, že pravdepodobne zvýšia administratívu v tejto sfére. Komora podľa Kollára, naopak, navrhla znížiť administratívne úlohy na najnižšiu úroveň.

Hovoriť by sa podľa lekárskej komory malo viac aj o kontrole hraníc. Pýta sa, ako sa bude postupovať voči ľuďom, ktorí sa budú vracať z exotických krajín, keďže eKaranténa by mala byť zavedená do konca apríla. Rovnako podľa komory nie sú známe podrobnosti okolo avizovaného covidového príspevku.

Zmysel by videl v posilnení právomoci samospráv, vzniknúť by podľa komory mali lokálne pandemické komisie. Za kľúčové tiež považuje trasovanie kontaktov, v ktorom rovnako vidí úlohu samospráv.

Ľudí vyzývajú lekári na disciplínu a dodržiavanie opatrení.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo tak viac článkov k TÉME?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM