Ilustračný obrázok k článku Magisterský titul z jedenia a PITIA? Na tejto škole učia študentov, ako si UŽIŤ život
Zdroj: unsplash.com

Magisterský titul z jedenia a PITIA? Na tejto škole učia študentov, ako si UŽIŤ život

Na škole otvorili odbor, kde si študenti trénujú svoje gastro pôžitky a stávajú sa zároveň odborníkmi na aktuálne problémy.

Monika Hanigovská Lifestyle
Monika Hanigovská Lifestyle

Magisterský titul z jedenia a PITIA? Na tejto škole učia študentov, ako si UŽIŤ život

Na škole otvorili odbor, kde si študenti trénujú svoje gastro pôžitky a stávajú sa zároveň odborníkmi na aktuálne problémy.

Ilustračný obrázok k článku Magisterský titul z jedenia a PITIA? Na tejto škole učia študentov, ako si UŽIŤ život
Zdroj: unsplash.com

Ak ste milovníkom dobrého jedla a pitia, a popritom si viete ešte aj užívať život, možno aj vy ste vhodným kandidátom na získanie magisterského titulu na jednej z najprestížnejších univerzít vo Francúzsku.

Piť, jesť, žiť

Univerzita politických vied vo francúzskom meste Lille ponúka záujemcom magisterský titul v odbore „boire (piť), manger (jesť), vivre (žiť)“, v skratke ako odbor BMV. Ako vyzerá vyučovanie v praxi?

Štúdium zahŕňa nielen vášeň k dobrému jedlu a všetkému, čo k tomu patrí, ale ako prízvukuje portál Unilad, vysokoškolákov naučí „gastrodiplomacii“, potravinárskej technológii, no zároveň im vysvetlí, ako riešiť aktuálne problémy, akým je napríklad sexizmus v kuchyni.

„Čím reaguje na vlnu sťažností zamestnancov na zneužívanie zo strany nadradených šéfkuchárov,“ vysvetľuje tamojší portál. Všetky dôležité informácie o tomto odbore si môžete pozrieť priamo na stránke školy.

Od tajomstva po dobrú kávu

Lektor Benôit Lengaigne prevedie vysokoškolákov postupne i témami ako rastlinné alternatívy k mäsu, história farmárčenia a sila ekologických značiek, všíma si britský denník The Telegraph.

Študenti sa v rámci prehĺbenia vedomostí zúčastňujú odborných konferencií a zaúčajú sa do tajov chutí a vôní. Spoznajú tak napríklad japonský pojem umami, teda ďalšiu chuť na jazyku. Odbor ich naučí aj to, ako rozoznať chuťovo dobrú kávu od nekvalitnej zmesi.

Benôit Lengaigne pripomína, že nie sú michelinským sprievodcom ani zábavkou, ale tento odbor je podľa neho „jedným z najlepších spôsobov, ako podnietiť vášeň u študentov, pri ktorom v rámci budúceho povolania zmenia alebo zachránia svet.“

Potraviny ako výzva

Študentka Clémence Ricart pre noviny Le Monde povedala, že ona a jej spolužiaci sa „vrhli do tohto odboru bez toho, aby vedeli, čo je v ňom,“ a podľa jej slov je to „fascinujúce“.

„Je to magisterský titul, ktorý nás spája okolo jednej vášne: Sveta gastronómie a jedla. Vzhľadom na klimatickú núdzovú situáciu budú potraviny jadrom globálnych výziev,“ dodala na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín