Milovníci rýb, POZOR: Toto sú druhy, ktorých mäso môže byť zdraviu ŠKODLIVÉ!
Je známym faktom, že ryby sú zdravým pokrmom. Niektoré druhy však najviac hromadia škodlivé látky a ich mäso môže človeku uškodiť. Prejaviť sa to môže až po rokoch.
Ktoré druhy?
Podľa Onet.pl sú ryby, ktoré vo všeobecnosti hromadia viac škodlivých látok ako iné a s ich konzumáciou to netreba preháňať.
Patrí medzi ne napríklad sumec z dovozu. Ten sa najčastejšie dováža z juhovýchodnej Ázie, kde chýbajú obmedzenia používania chemikálií v chove a jeho mäso je tak bohaté na pesticídy a antibiotiká.
Ďalej je to americký úhor, kvôli vysokému obsahu ortuti a polychlórovaných bifenylov. Pozor aj na pomarančovníka obyčajného, ktorý rastie veľmi pomaly a žije dlho, takže môže hromadiť veľké množstvo ortuti.
Silne kontaminované ortuťou môže byť aj mäso zo žraloka. Atlantický tuniak modroplutvý je kontaminovaný nielen ortuťou, ale aj polychlórovanými bifenylmi. Chovaný losos môže obsahovať polychlórované bifenyly, pesticídy a antibiotiká.
Príliš často by sa nemali jesť ani šťuky. Sú to predátori z vrcholu potravinového reťazca vo vode, ktorí hromadia škodlivú ortuť.
Foto: ilustračné