MI Ako ušetriť

Mrazivá pravda o Black Friday. Toto vám obchodníci nepovedia!

Už o chvíľu vypukne najväčší sviatok zliav za celý rok. Obchodníci sľubujú zákazníkom super akcie, ktoré majú znížiť ceny až o 80 %. Ale je to naozaj tak?

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá pravda o Black Friday. Toto vám obchodníci nepovedia!
Zdroj: TASR/AP

Asi každý človek má rád zľavy. Zákazník má vtedy pocit, že nakúpil veľmi výhodne. Aj preto sa na Slovensku úspešne udomácnil sviatok všetkých zliav Black Friday. Tento rok vypukne nákupná horúčka 26. novembra. Podľa štatistiky Black-friday.global minie každý Slovák počas tohto dňa v priemere 230 eur. Ale pozor, nie všetky zľavy sú také, ako sa tvária!

Čo kupujeme

Už niekoľko týždňov pred Black Friday inzerujú obchodníci výhodné akcie, ktoré sľubujú tovar zlacnený až o 80 %. Obchodníci priznávajú, že v tento deň sa im tržby nafúknu niekoľkonásobne. Ľudia najčastejšie kupujú šaty, elektroniku a kozmetiku. V týchto segmentoch bývajú aj najväčšie zľavy.

Podľa Black-friday.global až 63 % zákazníkov nakupuje počas Black Friday v kamenných predajniach aj v e-shopoch. Výlučne cez internet loví zľavy len pätina kupujúcich.

Lenže má to háčik. Obchodníci sa síce tvária, že vychádzajú v ústrety zákazníkom a ponúkajú im super výhodné nákupy, ale podľa rôznych špecializovaných internetových porovnávačov cien slúži Black Friday najmä samotným predajcom. Potrebujú sa totiž pred Vianocami zbaviť ležiakov.

„Je to absolútne vyprázdňovanie skladov produktov, ktoré už nikto nechce a hlavne nepotrebuje,“ píše portál Techbox.

Preto Techbox pravidelne prečesáva internetové ponuky predajcov a zostavuje zoznamy tých najlepších a najzaujímavejších zliav. Minulý rok sa do rebríčka zmestilo až 111 Black Friday ponúk. „Každá ponuka je pritom manuálne skontrolovaná a overená jej reálnosť. Zľava je pritom minimálne 50 %,“ uvádza Techbox.

Ako odhalíte falošné zľavy? Článok pokračuje na druhej strane.

Šetrite svoje peniaze

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM