Magazín

NADVÁHA sa spája aj s RAKOVINOU: Čo viac hrozí mužom a čo ženám?

Najnovšia rozsiahla štúdia preukázala, že u oboch pohlaví prevláda iný typ onkologického ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku NADVÁHA sa spája aj s RAKOVINOU: Čo viac hrozí mužom a čo ženám?
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com / CC0 1.0

Ľudia s obezitou sú podľa pohlavia náchylnejší na určitý typ rakoviny. Informuje o tom portál The National News. Web sa pritom odvoláva na rozsiahlu štúdiu publikovanú v odbornom časopise Cancer Cell.

Štúdia odhalila nové súvislosti medzi obezitou a rakovinou. Nové poznatky sa opierajú o rozsiahlu vzorku pacientov, ktorých analyzovali viac ako 13 rokov.

Pozor na bruško

„Úloha obezity pri zvyšovaní rizika rakoviny je všeobecne chápaná v lekárskej a vedeckej komunite, ale verejnosť je menej oboznámená s týmto spojením,“ vysvetlil na úvod hlavný autor projektu, doktor Mathias Rask-Andersen z Uppsalskej univerzity vo Švédsku.

Brušný tuk sa v porovnaní s podkožným tukom považuje za patogénnejší, no okrem toho, že sa medzi ženami a mužmi líši rozmiestnenie tuku, spája sa častejšie s konkrétnym druhom rakoviny,“ vysvetlil Andersen.

Nerozdeľuje nás len pohlavie

Počas štúdie si všimli, že ženy s nadváhou trpeli najčastejšie rakovinou maternice, pažeráka a žlčníka. U mužov spozorovali lekári spojitosť najmä s rakovinou pečene, obličiek a prsníka. Muži si totiž hrčku na hrudi môžu nahmatať rovnako, ako ženy.

V prípade žien s nadváhou vedci zaznamenali častejšie prepuknutie rakoviny až po menopauze: „Je pozoruhodné, že obezita sa stáva rizikovým faktorom rakoviny prsníka až po menopauze, pravdepodobne v dôsledku zmien v produkcii estrogénu,“ ohlásili lekári v závere vedeckého článku.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM