MI Zo Slovenska

Pediatri VARUJÚ rodičov: Dajte deti zaočkovať, na jeseň korona postihne práve ich!

Na Slovensku zaočkovali proti covidu už 15-tisíc detí a neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky. Pediatri informujú, čo môžu rodičia očakávať na jeseň.

Ilustračný obrázok k článku Pediatri VARUJÚ rodičov: Dajte deti zaočkovať, na jeseň korona postihne práve ich!
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Ministerstvo zdravotníctva zvolalo za jeden stôl popredných lekárskych odborníkov v oblasti pediatrie, aby vysvetlili rodičom, prečo by mali dať zaočkovať svoje deti proti Covid-19. Odborníci apelujú, že deti ohrozuje koronavírus a nie vakcína.

Jeseň bude zlá

Pediatri na tlačovej konferencii hovorili o svojich vlastných skúsenostiach z praxe, aj o poznatkoch z vedeckých štúdií. Odmietajú zaužívané presvedčenie, že väčšina detí zvládne infekciu koronavírusom bez akýchkoľvek príznakov. V skutočnosti má asymptomatický priebeh len približne štvrtina z nich.

Dve tretiny detí prežíva ochorenie na Covid-19 s rôzne závažným priebehom a približne stovka z nich už skončila v nemocnici s ťažkým zápalovým syndrómom.

„Vieme, že vírus môže postihnúť srdcový sval a prejsť do chronických ochorení. Preto sme šťastní, že existuje možnosť vakcinácie detí a prosíme rodičov, aby deti zaočkovať dali. Ja som tak urobil pri mojich deťoch,“ uviedol primár detskej kardiológie NÚSCH Martin Záhorec.

Najhoršie je, že koronavírus je nepredvídateľný a lekári nevedia vopred určiť, u ktorého dieťaťa sa neskôr vyvinie život ohrozujúci akútny zápalový syndróm. Často sú to deti, ktoré prekonali covid úplne bez príznakov a zrazu po štyroch až ôsmich týždňoch dostali vysoké horúčky a začali im zlyhávať orgány.

„Covid-19 nepovažujeme u detí za banálne ochorenie. Dnes potrebujeme zaočkovať 80 % z nich, aby bola kolektívna imunita. Na jeseň bude väčšina ochorení práve medzi deťmi,“ dodala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Viac o očkovaní

Zatiaľ bez problémov

Pediatri svorne uvádzali, že vakcína proti Covid-19 je pre deti bezpečná a nie je dôvod sa jej báť. Na Slovensku už takto zaočkovali 15-tisíc detí a ďalších päťtisíc je v čakárni. Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky. Podľa medzinárodných štúdií sa môžu vyskytnúť, ale u detí iba v miernej forme.

Podľa primára Martina Záhorca sú vakcíny jedným z najväčších vedecko-technických výdobytkov modernej vedy, ktoré reálne zachraňujú ľudské životy. Ľudia by mali dôverovať odborníkom, ktorým sa úplne vkladajú do rúk, keď sú chorí.

„Nemáme žiadne varovné signály, ktoré by hovorili, že o niekoľko rokov budeme vidieť následky vakcinácie. Tieto vakcíny určite nemôžu nijako preťažiť organizmus, práve naopak – Covid je problém, ktorý zabíja,“ uviedol profesor a klinický imunológ Miloš Jeseňák.

Niektorí pediatri však odmietajú deti očkovať a odvolávajú sa na nedostatok informácií o možných neskorších následkoch. Pediatrická špička na Slovensku to považuje za omyl lekárov, ktorí sa nevzdelávajú a nie sú schopní si dohľadať potrebné informácie z medzinárodných zdrojov. Odmietajú tiež obavy, že vakcíny proti Covid-19 boli vyvinuté rýchlo a nebol čas ich dôkladne posúdiť.

„Toto nie sú prvé vakcíny svojho druhu. Aj proti ebole je vektorová vakcína, aj proti SARS a MERS, pričom vakcína proti covidu na ne len nadviazala. Toto nie je experiment, že poďme letieť na Mars. Je to poctivá práca špičkových vedcov a výdobytok modernej doby,“ uviedol primár Záhorec.

Koncom tohto roka by malo byť možné očkovať proti covidu aj deti mladšie ako 12 rokov, pričom dávka očkovacej látky im bude znížená. Mali by dostať približne desatinu štandardnej vakcíny.

Ilustračné foto

Dôležité aktuality

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM