Politika

Premiér rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu: Hovorí o strachu opozície

Na rozhodnutie Ústavného súdu SR v otázke referenda reagoval aj premiér. Opozícia sa podľa neho nevie zmieriť s výsledkom volieb.

Ilustračný obrázok k článku Premiér rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu: Hovorí o strachu opozície
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Premiér Eduard Heger (OĽANO) je rád, že sa vyriešila otázka ústavnosti referendovej otázky o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR.

Strach z očisty

Na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR reagoval s tým, že ho rešpektuje. Ambíciu opozície o zmenu Ústavy SR označil za znak strachu z očisty Slovenska.

„Ako zástanca právneho štátu rozhodnutie ÚS rešpektujem. Som rád, že sa táto otázka vyriešila a Slovensko má aj v tejto téme jasné pravidlá,“ uviedol premiér.

Ambície opozície o zmenu ústavy podľa neho ukazujú, že sa nevie zmieriť s výsledkom parlamentných volieb.

Aktuálne zo Slovenska

„Je to znak ich stupňujúceho sa strachu z očisty Slovenska, čo ich ženie k tomu, že za každú cenu sa chcú vrátiť k moci,“ dodal.

Stovky tisíc podpisov

Otázka navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nie je v súlade s ústavou. Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585 000 ľudí.

Ilustračné foto


Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM