han Zo zahraničia

Pfizer a BioNTech nabádajú aj na TRETIU dávku vakcíny: Prečo sa neuspokojili s dvomi?

Spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili, že regulačné úrady v Európe, USA aj inde vo svete požiadajú o povolenie očkovať aj treťou dávkou svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Pfizer a BioNTech nabádajú aj na TRETIU dávku vakcíny: Prečo sa neuspokojili s dvomi?
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

K takémuto oznámeniu došlo po tom, ako údaje z prebiehajúcej štúdie odhalili, že po podaní tretej dávky vakcíny sa hladiny protilátok voči pôvodnému variantu kronavírusu aj tzv. variantu beta, prvýkrát zaznamenanému Juhoafrickej republike, zvýšia päť až desaťnásobne oproti podaniu len dvoch dávok.

Pfizer a BioNTech v spoločnom vyjadrení uviedli, že sa čoskoro chystajú zverejniť presnejšie údaje, a to aj v odbornom časopise. Plánujú ich potom „v nadchádzajúcich týždňoch predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) i Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným orgánom“.

Ďalšie mutácie

Spoločnosti očakávajú, že tretia dávka ich vakcíny bude obdobne – ako voči dvom zmieneným variantom – účinná aj v prípade vysoko nákazlivého variantu delta, ktorý zaznamenali prvýkrát v Indii, a momentálne sa už postupne stáva dominantným na celom svete.

Okrem toho však vyvíjajú aj špecifickú novú vakcínu účinnú práve voči tomuto variantu, ktorej prvá šarža sa vyrába v závode BioNTech-u v nemeckom meste Mainz, uvádza AFP. Spoločnosti očakávajú, že jej klinické štúdie by sa mohli začať v auguste.

Aktuálne témy, ktoré sú na pretrase

Príkladom je Izrael

Pfizer a BioNTech tiež informovali, že vzhľadom na údaje z Izraela týkajúce sa poklesu účinnosti ich vakcíny, ku ktorým došlo po šiestich mesiacoch od očkovania druhou dávkou, sa domnievajú, že po 6–12 mesiacov od podania druhej dávky by mohlo byť potrebné aj preočkovanie treťou dávkou. V tejto súvislosti uviedli, že „ochrana voči závažnému priebehu ochorenia (COVID-19) zostala počas celých šiestich (skúmaných) mesiacov vysoká“, klesla však ochrana voči symptomatickému priebehu covidu.

Pfizer a BioNTech pritom očakávajú, že objavovať sa naďalej budú stále nové a nové varianty koronavírusu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM