han Šport

Očkovaní to majú na Slovensku ťažké: Na kúpalisko môžu ísť tisícky ľudí, na futbal NIE!

Prečo nemajú viac slobody? To sa pýta štátny tajomník pre šport Ivan Husár, ktorý poukazuje na COVID automat. Podľa neho môže prísť na futbalový duel len 500 fanúšikov.

Ilustračný obrázok k článku Očkovaní to majú na Slovensku ťažké: Na kúpalisko môžu ísť tisícky ľudí, na futbal NIE!
Zdroj: TASR/AP , TASR/Martin Baumann

Husár sa nad aktuálnou situáciou zamýšľa vo svojom statuse na sociálnej sieti, kde dáva do pozornosti aktuálne zápasy futbalových majstrovstiev Európy, kde sú v hľadiskách tisíce divákov.

Určite ste zaregistrovali súboje futbalových tímov na európskom šampionáte EURO 2020, ktoré prebiehajú už štvrtý týždeň. Na turnaji sa predstavili aj slovenskí futbalisti, ktorý nepostúpili zo základnej skupiny.

Plné tribúny

Jednotlivé duely sa hrajú na štadiónoch po celej Európe (Londýn, Petrohrad, Kodaň, Mníchov, Sevilla, Budapešť, Rím, Amsterdam, Bukurešť, Glasgow, Baku), kde sa hlavne v posledných súbojoch na tribúnach tisnú desaťtisíce fanúšikov. Semifinále medzi Anglickom a Dánskom napríklad sledovalo 64 950 divákov. Kapacita slávneho Wembley je síce 90-tisíc, ale aj tak bol zaplnený z dvoch tretín.

U nás len hŕstka

Naopak, stredajší zápas 1. predkola Ligy majstrov Slovana Bratislava – Shamrock Rovers, sledovalo na vynovenom Tehelnom poli len 500 divákov. Aj to muselo vedenie slovenského majstra vynaložiť množstvo úsilia, aby sa do hľadiska dostala aspoň minimum fanúšikov.

Čo museli splniť?

1. Vyplniť formulár

2. Sedenie v každom druhom rade

3. Mať jeden zo štyroch dokladov

  • negatívny antigénový test, nie starší ako 24 hodín,
  • negatívny PCR test alebo LAMP test, nie starší ako 72 hodín
  • potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 v rozmedzí posledných 180 dní
  • absolvovanie prvej dávky vektorovej vakcíny, čiže AstraZeneca a Johnson (minimálne pred 4 týždňami) alebo absolvovanie druhej dávky mRNA vakcíny, čiže Pfizer a Moderna (minimálne pred 14 dňami)

4. Hygienické opatrenia

  • prekryté horné dýchacie cesty
  • dodržiavať R-O-R

5. Zákaz konzumovať jedlá a nápoje

Viac nájdete na webovej stránke Slovana.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE?⬇⬇⬇

Nahnevaný Husár

Na túto tému sa vyjadril aj spomínaný Ivan Husár (SaS). „Ak si nejaký Španiel, Talian, Dán, Angličan či Maďar pozrie stredajší domáci zápas Slovana, určite mu napadne, že na Slovensku máme "covidový armagedon“. Zatiaľ čo v Anglicku šlo na futbal pretestovaných a očkovaných 65-tisíc ľudí, v Bratislave 500. Sme normálni my či oni?" píše Husár v príspevku na Facebooku.

„Majú niekde v Európe neschopných vedcov? Slabých epidemiológov a analytikov? Je Pfizer, Astra, Moderna v iných štátoch EÚ silnejšia? Sú testy kvalitnejšie? Špárajú sa hlbšie? Prečo očkovaní nemajú viac slobody? Prečo na kúpalisko môžu tisícky a na tribúnu nie?“ ostro uviedol Husár.

Boj s veternými mlynmi?

Asi tak vyzerá snaha štátneho tajomníka pre šport, ktorý lobuje a bojuje za športovcov a fanúšikov počas celej pandémie. „Pol roka chodím na konzíliá, presviedčam, boxujem, vysvetľujem, porovnávam, sľubujem, modlím sa, zaprisahávam. A keď spravíme krok vpred, tak niekto nás vráti naspäť. Škrtíme kultúru, šport a o chvíľu si uškrtíme pre kúsok populizmu opäť aj gastro. Epikonzíliá u nás vytvárajú skanzen, aký nebude mať v Európe obdoby. A po rokoch sa sem budú chodiť pozerať turisti, ako dnes chodia do Pripjati,“ zamyslel sa Ivan Husár.

„Ja tomu nerozumiem,“ uzavrel.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

🤔NÁJDITE 65 000 ROZDIELOV 🏟️Ak si nejaký Španiel, Talian, Dán, Angličan či Maďar pozrie stredajší domáci zápas...

Posted by Ivan Husár - aby sa na Slovensku oplatilo robiť šport on Thursday, July 8, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM