Zo Slovenska

Pokus o likvidáciu? Starosta Podhájskej reaguje na situáciu okolo známeho kúpaliska

Podhájskou otriasa jedna kauza za druhou. Najnovšie mali byť vo vode rádioaktívne prvky v rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity. Starosta hovorí o cielenom pokuse o likvidáciu.

Ilustračný obrázok k článku Pokus o likvidáciu? Starosta Podhájskej reaguje na situáciu okolo známeho kúpaliska
Zdroj: TASR/František Iván

Vyšetrovanie podvodov okolo geotermálnych vôd na Termálnom kúpalisku v Podhájskej predbežne odhalilo manipulácie s výsledkami zloženia vody, tvrdí Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Podľa vyjadrenia ministerstva sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné niektoré rádioaktívne prvky v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity.

Analýzu zloženia termálnej vody predložil koncom roka 2020 prevádzkovateľ vrtu, spoločnosť GEO TERMÁL Podhájska, v záverečnej správe, na základe ktorej mala odborná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd na MŽP povoliť ďalšie čerpanie z geotermálne­ho vrtu.

„Vďaka vyšetrovaniu Polície SR sa odhalilo, že expert predkladajúci analýzu termálnej vody v Podhájskej zatajil prítomnosť rádioaktívnych prvkov. Vec je o to závažnejšia, že niektoré rádioaktívne prvky sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity,“ uviedlo ministerstvo.

Pokus o likvidáciu?

Vlastníkom termálneho kúpaliska je obec. Starosta Podhájskej Roman Ivan je presvedčený, že súčasná situácia okolo termálneho kúpaliska je cieleným pokusom o jeho likvidáciu.

„Niekomu prekáža, že kúpalisko je v rukách obce,“ tvrdí Ivan.

„Každá geotermálna voda, nielen tá v Podhájskej, je rádioaktívna, potvrdili nám to odborníci nielen zo Slovenska, aj z Českej republiky. Výsledky testov ministerstvo nepredložilo. Prečo nezverejnilo konkrétne prvky, ktoré údajne prekračujú povolené normy?“ reagoval Ivan.

Aktuálne zo Slovenska

Stretnutie s ministrom

Vyhlásenie ministerstva o prítomnosti rádioaktívnych prvkov vo vode prišlo podľa jeho slov presne v deň, keď miestni podnikatelia protestovali proti tomu, že bazény s termálnou vodou zostávajú už rok zatvorené, čo ohrozuje ich existenciu.

„Najskôr ministerstvo argumentovalo neukončeným vyšetrovaním, potom tvrdilo, že nemáme potrebné technické zariadenia, teraz prišlo s rádioaktivitou. Od apríla opakovane žiadame o stretnutie s ministrom, doteraz nám nevedeli odpovedať,“ povedal starosta.

Podľa zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) kúpalisko Podhájska čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia. Jedno z predložených rozhodnutí o oprávnení čerpať vodu z geotermálneho prameňa bolo pozmenené, jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Vypúšťanie vody

Kúpalisko podľa SIŽP vypúšťalo dlhé roky znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava nelegálne.

Inšpektori SIŽP navyše počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých do rieky vytekala ďalšia, hnedo zafarbená odpadová teplá voda. Stotožnenie subjektov zodpovedných za toto ďalšie nelegálne odstraňovanie odpadu je vecou ďalšieho vyšetrovania SIŽP.

MŽP čaká na úplné výsledky vyšetrovania polície, súčasne však vníma, že podvody a dlhoročné nezákonné postupy dosiaľ presne neurčených osôb spôsobili v Podhájskej straty podnikateľom. „Robíme všetko na čo najskoršie zosúladenie využívania geotermálneho vrtu v Podhájskej so zákonmi a vykonáme všetky možné kroky k obnoveniu čerpania termálnych vôd,“ uviedlo ministerstvo.

MŽP a SIŽP sa do konca júla vyjadria aj k zosúladeniu čerpania geotermálnych vôd a odvádzania odpadových vôd so zákonmi či k posúdeniu kapacít geotermálneho vrtu, potvrdilo ministerstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM