Ilustračný obrázok k článku Potravina budúcnosti? Európania si do jedálnička zaradia ČERVÍKY
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Potravina budúcnosti? Európania si do jedálnička zaradia ČERVÍKY

Hmyz ako alternatívny zdroj bielkovín by mohol v budúcnosti predstavovať potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy.

Magazín
Magazín

Potravina budúcnosti? Európania si do jedálnička zaradia ČERVÍKY

Hmyz ako alternatívny zdroj bielkovín by mohol v budúcnosti predstavovať potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy.

Ilustračný obrázok k článku Potravina budúcnosti? Európania si do jedálnička zaradia ČERVÍKY
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Členské štáty Európskej únie v utorok schválili návrh Európskej komisie (EK), ktorý umožňuje použitie žltých múčnych červov ako bezpečného druhu novej potraviny.

Návrh EK schválil Stály výbor pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá, ktorý je zložený zo zástupcov všetkých členských krajín EÚ a ktorému predsedá zástupca eurokomisie.

Nová potravina

Komisia navrhla označiť žlté múčne červy (larvy chrobáka múčiara obyčajného – Tenebrio molitor) za potraviny po tom, ako ich Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhlásil za bezpečné na ľudskú konzumáciu.

Podľa tlačovej správy EK ide o vôbec prvé povolenie na zaradenie hmyzu do zoznamu potravín na trhu EÚ. Nová potravina sa môže použiť v podobe celých kusov sušeného hmyzu ako občerstvenie alebo ako prísada do mnohých potravinárskych výrobkov, napríklad prášok do bielkovinových výrobkov, sušienok alebo cestovín.

Zaradíte žlté múčne červy do svojho jedálnička?

Možno. 7%
Neviem. 7%

Zdroj bielkovín

Nová stratégia eurokomisie „Z farmy na vidličku“ identifikuje hmyz ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý môže podporiť prechod EÚ na udržateľnejší potravinový systém. V budúcnosti by mohol predstavovať potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy.

Podľa EK milióny ľudí už konzumujú hmyz každý deň a Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) navyše označila hmyz za zdroj zdravých a výživných potravín s vysokým obsahom tukov, bielkovín, vitamínov, vláknin a minerálov.

EFSA v súčasnosti eviduje 11 ďalších žiadostí o označenie rôznych druhov hmyzu za bezpečné potraviny.

Prečítajte si o zdravom stravovaní

Zdroj: TASR
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Magazín