han Zo Slovenska

Prilietate z Talianska alebo Portugalska: Dobrá správa. Tieto krajiny dostali ZELENÚ!

Podmienky na hraniciach sa od piatka (9. 7.) ešte upravia, zmeny sa dotknú aj zoznamu osôb, ktoré sa musia pred príchodom na Slovensko registrovať cez e-hranicu.

Ilustračný obrázok k článku Prilietate z Talianska alebo Portugalska: Dobrá správa. Tieto krajiny dostali ZELENÚ!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Explicitne sa tiež spresňuje, že pri osobách prichádzajúcich na Slovensko letecky z rizikových krajín sa povinnosť negatívneho výsledku RT-PCR testu nevzťahuje na deti do 12 rokov. Vyplýva to z novelizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Po prílete na územie SR sa nebude potrebné preukazovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín ani v prípade Talianska a Portugalska. Tieto dve krajiny boli na základe záverov z rokovania konzília odborníkov doplnené do zoznamu v prílohe vyhlášky,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Pre krajiny, ktoré na tomto zozname nie sú, bude platiť povinnosť po prílete na slovenské letisko preukazovať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín.

Bez registrácie

Cez e-hranicu sa nebudú musieť registrovať posádky nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, členovia leteckého personálu, posádky v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave. Rovnako túto povinnosť nebudú mať ani vodiči a posádky zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta alebo prevážajú orgány určené na transplantáciu, krv a krvné náhrady.

Nevzťahuje sa ani na zamestnancov pohrebných služieb, ktorí vykonávajú medzinárodnú prepravu ľudských pozostatkov alebo ľudských ostatkov na pochovanie alebo spopolnenie.

V zozname koridorov pre tranzit pribudli alternatívne trasy.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM