Správy Zo zahraničia

Pugačovovej POVSTANIE? Prokremeľským osobnostiam zdvihla žlč, západ ju MILUJE

Ruská popová diva vyvolala rozruch a vyrobila si nepriateľov, no i prívržencov. Postavila sa za ňu manželka Navaľného aj známa britská kapela.

Ilustračný obrázok k článku Pugačovovej POVSTANIE? Prokremeľským osobnostiam zdvihla žlč, západ ju MILUJE
Zdroj: Instagram.com/alla_orfey

Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová sa dostala v Rusku pod paľbu kritiky za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Kremeľ vedie proti Ukrajine. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Kritika aj od rapera

Speváčku kritizoval okrem iných aj predseda Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv Valerij Fadejev, ktorý na sociálnych sieťach napísal: „Títo grafomani, harlekýni (názov jednej z Pugačovovej piesní) a šašovia potrebujú len príležitosť spievať a tancovať, lacno a hlúpo mudrovať.“

Podľa poslanca Štátnej dumy Piotra Tolstého „Pugačovová, bývalá najpopulárnejšia speváčka v krajine, natoľko stratila kontakt s realitou, že je solidárna s tými, ktorí dnes chcú, aby bolo Rusko porazené“. Podľa Tolstého je Pugačovovej miesto teraz už len v múzeu dejín Sovietskeho zväzu.

Aj prokremeľský ruský rapový spevák Timati sa pustil do Pugačovovej a obvinil ju, že je slabou vlastenkou. Moderátor prokremeľských televíznych diskusií Vladimir Soloviov, sám v seniorskom veku, na adresu 73-ročnej divy napísal: „Múdrosť nie vždy prichádza s vekom. Niekedy prichádza staroba sama.“

Kremeľ mlčí

Líder strany Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov tvrdí, že Pugačovová sa hrá na manželku revolucionára, ale vyšla z toho „len úbohá fraška“. Dodal, že ľudia z kultúry „kalibru Pugačovovej“ a jej manžela Maxima Galkina „nemajú o vlastenectve ani poňatia“.

Hoci kritiku vojny v podaní Pugačovovej si v Rusku všimli mnohí, Kremeľ jej vyjadrenie nekomentoval. Štátne médiá informovali len o jej žiadosti, aby ju tiež označili za zahraničného agenta ako jej manžela Galkina.

Podpora od Navaľnej

Časť ľudí z kultúrnej sféry či prívrženci ruskej opozície však Pugačovovej vyjadrili plnú podporu. Bola medzi nimi aj Julija Navaľná, manželka väzneného politika Alexeja Navaľného, ktorá Pugačovovej status zdieľala na svojom konte na Instagrame.

Medzičasom hold kolegyni vzdala britská skupina Pet Shop Boys, ktorá na Twitteri napísala: „Obdivujeme odvahu a čestnosť legendárnej ruskej superhviezdy Ally Pugačovovej, ktorá odsúdila vojnu (ruského prezidenta) Vladimira Putina s Ukrajinou a jasne pomenovala, že Rusko sa mení na vyvrheľa.“

Vedúci medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Agora Pavel Čikov napísal, že Pugačovová „sa vyslovila za slobodu prejavu, proti represiám a vojne“. „Milión šarlátových ruží proti silám zla,“ dodal s odkazom na jednu z najznámejších speváčkiných piesní.

Pugačovovej povstanie

Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov ako svoju reakciu na kauzu citoval známy bonmot: „A kto je Putin? Politická postavička z epochy Ally Pugacčovovej.“

Poslanec petrohradského mestského zastupiteľstva Maxim Reznik vyslovil predpoklad, že „Pugačovovej povstanie povedie k pádu (putinovského) režimu“.

Za „začiatok konca Putinovho režimu“ označil Pugačovovej „vzburu“ vo svojej reakcii na Facebooku aj poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

Pozná svoje publikum

Podľa ruského politológa Stanislava Belkovského sa Pugačovová „stáva de facto vodcom protivojnovej časti ruskej spoločnosti“.

Ruská blogerka Nika Belocerkovská označila Pugačovovej vyhlásenie za verejnú facku súčasnej moci, ktorá „ešte aj dobre sadla“. Upozornila, že Pugačovová v ňom používa jazyk súčasných ruských politických elít, a práve takto ničí ich naratív. Navyše hovorí aj k tým, ktorí váhajú, kam sa zaradiť – či ku kritikom alebo podporovateľom vojny. „Toto je jej publikum a ona ho pozná ako žiadny iný umelec,“ napísala blogerka.

DPA pripomenula, že podľa ruských zákonov sa vojna, ktorú 24. februára rozpútalo Rusko na Ukrajine, môže označovať len ako špeciálna vojenská operácia. Tresty za kritiku činnosti ruskej armády v Rusku krátko po začiatku invázie na Ukrajinu sprísnili.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM