han Magazín

KÓPIA ruského McDonald´s je na svete: Strýko Váňa má svoju prvú prevádzku!

Azda najznámejší reťazec rýchleho občerstvenia McDonald´s sa dočkal náhrady. V Rusku mali otvoriť prvú prevádzku pod názvom Strýko Váňa.

Ilustračný obrázok k článku KÓPIA ruského McDonald´s je na svete: Strýko Váňa má svoju prvú prevádzku!
Zdroj: twitter.com/jason_corcoran

Invázia ruských vojsk na Ukrajine trvá od 24. februára, na čo svet zareagoval tvrdými sankciami. Ide hlavne o ekonomické zásahy, ktoré spôsobili to, že z Ruska začali odchádzať veľké firmy. Patrí k nim aj reťazec McDonald´s.

Rusko tak prišlo nielen o 847 reštaurácií, ale 62-tisíc zamestnancov zostalo bez práce. Reťazec, ktorý je niekedy považovaný za symbol kapitalizmu, prisľúbil, že ľudia budú dostávať výplaty naďalej.

Strýko Váňa

O tom, že bol McDonald´s v Rusku mimoriadne obľúbený, svedčí aj fakt, že v čase jeho otvorenia (31. januára 1990), čakalo na jedlo asi 30-tisíc ľudí. Aj v deň, kedy sa obyvatelia Ruska dozvedeli, že reťazec zavrie „brány“, pred každým fastfoodom tejto značky boli zástupy miestnych obyvateľov.

Na margo toho sa rozhodlo, že príde náhrada v podobe Strýka Váňu. Povolenie na takýto ťah mal dať Vjačeslav Volodin, predseda ruskej štátnej dumy, ktorý podal aj registráciu. Informuje o tom portál ladbible.com.

Práve nový reťazec či nová značka nedávno dostala ochrannú známku. Zvláštnosťou je to, že Strýko Váňa je doslovne kópiu amerického giganta. Veď aj logo je vlastne identické, len písmeno M je len pootočené smerom nabok.

Keď vyšli prvé správy o novom ruskom „mekáči“, reťazec tieto správy označil za HOAX a dementoval ich na svojom webe. Písali sme o tom TU. Načo také „zahmlievanie“, nevedno.

„Týmto informujeme, že právnické osoby holdingu Ruspolebrands a značka Strýko Váňa nemajú žiadny vzťah k logu, ktoré bolo vytvorené ako meme pomocou obráteného písmena “M” siete rýchleho občerstvenia McDonald´s, ktorý má v azbuke tvar písmena “V”. Informácie šírené na internete o údajných plánoch nahradiť značku McDonald´s našou značkou Strýko Váňa, sú falošné,” písala spoločnosť na svojom webe a dodáva "Holding v súčasnosti neuvažuje o spustení siete stravovacích zariadení, ale v budúcnosti sa tejto myšlienky nevzdáva.“

Ruský plán

Nový štart je vlastne plánom prevziať existujúce reštaurácie McDonald’s, a otvoriť ich pod ruskou značkou. To dokazuje záznam z účtu írskeho žurnalistu Jasona Corcorana pôsobiaceho v Rusku na sociálnej sieti Twitter.

Podľa viacerých zdrojov je len otázkou času, kedy Rusi takýmto spôsobom prevezmú aj iné ochranné známky na ďalšie značky ako je Netflix, Heineken a podobne.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM