Aktualizované Zo Slovenska

Rozčúlený Kaliňák: Prípad Lučanského je prekročením všetkých hraníc právneho štátu

Porušení zákonnosti v prípade obvinenia a zadržania bývalého policajného riaditeľa Milana Lučanského je toľko, že boli prekročené všetky hranice demokratického právneho štátu.

Ilustračný obrázok k článku Rozčúlený Kaliňák: Prípad Lučanského je prekročením všetkých hraníc právneho štátu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol člen predsedníctva Smeru-SD a niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák. Uviedol, že považuje za veľmi pravdepodobné, že poslanci Smeru-SD budú iniciovať mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). „Jej zodpovednosť je absolútne priama za to, čo sa stalo i za celý priebeh konania,“ dodal.

Kajúcnici

Orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) vyčítal spôsob vedenia prípadu i samotnú argumentáciu obvinenia založenú na výpovedi kajúcnikov, ktorí si podľa Kaliňáka snažia „zachrániť zadok“.

Minister poukázal na to, že Lučanský od začiatku spolupracoval s políciou. „Sám sa prihlásil, aby odpovedal na otázky vyšetrovateľa. Do väzby bol vzatý bezdôvodne,“ tvrdí Kaliňák.

Poukazuje pritom na to, že výpovede proti Lučanskému neboli preverované.

„Pýtam sa, prečo doteraz nebol vypočutý jediný svedok, spoluobvinení v prípade. Pýtam sa, prečo dozorujúci prokurátor neskúma, či sú splnené dôvody väzby, to má preverovať každý deň,“ pýtal sa Kaliňák.

Je takisto presvedčený, že Lučanskému boli odopreté práva, napríklad na adekvátne právne zastupovanie či styk s rodinou. „Prečo bol umiestnený vo väzbe v Prešove, prečo nie v Bratislave či Martine, kde pôsobil a kde by mal k nemu oveľa jednoduchší prístup ním zvolený advokát. Prečo doteraz nemal možnosť stretnúť sa s rodinou,“ pokračoval exminister v otázkach.

Aktualizované 17:40 Robert Kaliňák nehovoril pravdu, keď tvrdil, že Milana Lučanského nemohla v nemocnici navštevovať manželka. „Manželke bol umožnený kontakt v nemocnici od nočných hodín včerajšieho dňa, pričom podľa informácií dozorujúceho prokurátora pri jeho lôžku zotrvala aj počas dnešného dňa,“ uviedla prokuratúra.

Ako informuje Denník N, podľa advokátky Evy Mišíkovej určite nedošlo k porušeniu práva na obhajobu Milana Lučanského. Reagovala tak na vyjadrenia exministra vnútra Roberta Kaliňáka, že Lučanský si ju chcel zvoliť ako svoju obhajkyňu. Mišíková vraj odmietla práve z dôvodu, že by do Prešova nezvládala za Lučanským pravidelne chodiť.

„Nemohla som mu poskytnúť adekvátnu právnu pomoc, čo som mu vysvetlila. Ale on má svojho zvoleného obhajcu, takže právo na obhajobu nie je porušené,“ dodala Mišíková. Lučanský si za svojho advokáta vybral Matúša Breseckého.

Ak máte pripomien

Psychické týranie

Tragédia, ktorá sa stala, je podľa neho výsledkom psychického týrania, ktorému bol Lučanský vystavený. Kaliňák pritom pripomenul, že Lučanský ako aktívny policajt v prvej línii výrazne prispel k rozloženiu násilných mafiánskych skupín v 90. rokoch. Zdôraznil i jeho prínos k zadržaniu vrahov novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

„A za tieto zásluhy ho poslali za tými, ktorých on zatváral. Za to, čo dokázal, ho psychicky potupili,“ poznamenal Kaliňák.

Naznačil, že dôvodom postupu voči Lučanskému je politická objednávka, priznaná statusmi a komentármi premiéra Igora Matoviča (OĽANO) či vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) na sociálnej sieti. Rovnako obvinil ministerku spravodlivosti z toho, že toleruje nezákonné väzby.

Saková poukazuje na rozpory

Exministerka vnútra a poslankyňa Národnej rady SR Denisa Saková (nezaradená) požiada o zvolanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru v súvislosti s prípadom policajného exprezidenta Milana Lučanského. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Chce požiadať aj o poskytnutie kamerových záznamov z väzničnej chodby z prvého aj druhého Lučanského incidentu, ako aj vydokladovanie kompletných zdravotných záznamov. Tvrdí, že stredajšia tlačová konferencia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a už bývalého šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže odkryla ich lži o prípade.

„Pre pani ministerku je to politická kauza – asi zabudla, že uprostred je živý človek. Teda človek v kritickom stave. Toto je na odstúpenie pani ministerka,“ skonštatovala Saková.

Ilustračné foto, archív TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM