Správy

Regionálny šéf WHO varuje pred blížiacou sa búrkou: Čo vieme o omikrone?

Na Slovensku potvrdili doposiaľ sedem prípadov novej mutácie koronavírusu. Čo by sme mali o omikrone vedieť?

Ilustračný obrázok k článku Regionálny šéf WHO varuje pred blížiacou sa búrkou: Čo vieme o omikrone?
Zdroj: pixabay.com

Riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v utorok varoval pred „ďalšou blížiacou sa búrkou“ v súvislosti s nárastom počtu prípadov koronavírusového variantu omikron v Európe. Správu priniesla agentúra DPA.

„V prípade omikronu máme stále veľa nezodpovedaných otázok, avšak už teraz vieme, že tento variant sa stáva dominantným v krajinách ako Dánsko či Portugalsko. V Británii sa už stal dominantným. Vidíme prichádzať ďalšiu búrku,“ povedal regionálny riaditeľ WHO po pracovnom stretnutí s rakúskym ministrom zdravotníctva Wolfgangom Mücksteinom vo Viedni.

Variant omikron bol na starom kontinente po prvý raz potvrdený pred necelými štyrmi týždňami. Jeho výskyt už potvrdili úrady v 38 z 53 štátov, ktoré WHO ráta do európskeho regiónu.

Omikron na Slovensku

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb predpokladá, že v krajinách EÚ sa omikron pravdepodobne stane dominantným variantom v priebehu prvých dvoch mesiacov roku 2022.

Na Slovensku potvrdili v utorok 21. decembra ďalšie tri prípady variantu omikron, celkovo je ich potvrdených sedem. Dve osoby boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna nezaočkovaná.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil aktuálne najnovšie poznatky o variante omikron. Upozorňuje, že informácie a poznatky sa vyvíjajú a aktualizujú prakticky denne. „Uvedené poznatky teda treba vnímať ako súbor aktuálnych informácií, ktoré sú platné k 21.12.2021,“ uvádza ÚVZ SR.

Aktuálne témy

Záleží na teste?

Štandardné RT-PCR testy omikron podľa Úradu verejného zdravotníctva zachytia. „Samotný test spravidla nerozlišuje, o aký variant ide. Zisťovanie variantu v odobratých vzorkách je možné až pomocou sekvenovania. Sekvenovanie sa u nás vykonáva systematicky, v porovnaní s RT-PCR diagnostikou však ide o podstatne časovo a technicky náročnejší proces,“ vysvetľuje úrad.

Oproti variantu delta je pri omikrone vyššia miera takzvaných reinfekcií, teda opakovaných infekcií.

„K nákaze teda prísť môže, aj keď by nemala viesť k ťažkému priebehu ochorenia,“ dodáva ÚVZ SR.

Priebeh ochorenia

Doterajšie skúsenosti s omikronom podľa úradu ukazujú, že zaočkovaní alebo prekonaní majú vo väčšine ľahší klinický priebeh. „Z hľadiska zabránenia ťažkým priebehom vedúcim k hospitalizáciám, teda zostávajú vakcíny proti omikronu stále účinné, najmä ak príde k posilňujúcej, takzvanej booster, teda tretej dávke,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Úrad dodáva, že primárnou ochranou je očkovanie proti COVID-19 vrátane tretej dávky. Okrem očkovania sú dôležité aj iné opatrenia, a to prekrytie horných dýchacích ciest, časté vetranie, dodržiavanie odstupu od iných osôb a dôkladnú hygienu rúk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM