Monika Hanigovská Magazín

Siahame po ňom, keď nás niečo bolí: Najbežnejší LIEK však prináša RIZIKO!

Vedci odhalili, že najbežnejší liek na svete nemusí pôsobiť len na bolesť.

Ilustračný obrázok k článku Siahame po ňom, keď nás niečo bolí: Najbežnejší LIEK však prináša RIZIKO!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tabletky proti bolesti hlavy či napríklad horúčke sa stali takmer povinnou výbavou nejedného Slováka. No najnovšie odborné poznatky niektorých ich užívateľov veľmi nepotešia!

„Acetaminofén, tiež známy ako paracetamol, široko predávaný pod obchodnými názvami Tylenol a Panadol,“ prináša podľa portálu Science Alert značné riziko.

Zvyšuje rizikové správanie

Paracetamol je liečivá látka s analgetickými a antipyretickými účinkami. Čo spôsobuje podľa najnovších poznatkov okrem úľavy?

Užívatelia môžu vyhodnocovať inak riskantné situácie. „Zdá sa, že acetaminofén spôsobuje, že ľudia pociťujú menej negatívnych emócií, keď zvažujú rizikové aktivity – jednoducho necítia taký strach,“ vysvetlil neurológ Baldwin Way z Ohajskej štátnej univerzity.

Tento výskum naznačuje, že účinky acetaminofénu na zníženie bolesti sa rozširujú aj na rôzne psychologické procesy, čím znižuje vnímavosť ľudí na ich „zranené pocity.“ Po užití môže dôjsť k zníženiu empatii a dokonca k otupeniu kognitívnych funkcií.

Budú ďalej skúmať

Ako príklad pritom poukazujú na populáciu v USA, kde takmer 25 % obyvateľov užíva „každý týždeň paracetamol,“ čo podľa ich názoru môže mať „významný vplyv na spoločnosť.”

Odborníci sa tomuto javu budú naďalej venovať. „Skutočne potrebujeme ďalší výskum o účinkoch acetaminofénu a iných voľne predajných liekov a rizikách, ktoré podstupujeme.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM