han Zo zahraničia

Celý svet obletela smutná správa: Postrelený novinár podľahol zraneniam hlavy

Známy holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries, ktorého 6. júla v Amsterdame postrelili do hlavy, zomrel.

Ilustračný obrázok k článku Celý svet obletela smutná správa: Postrelený novinár podľahol zraneniam hlavy
Zdroj: TASR/AP

„Peter bojoval až do konca, ale svoj boj prehral,“ napísala jeho rodina vo vyhlásení, z ktorého citovala holandská televízia RTL, pre ktorú pravidelne pracoval.

Podľa agentúry AP de Vries zomrel v kruhu svojej rodiny. „Peter žil podľa svojho presvedčenia: Ak kľačíte, nemôžete byť slobodný. Sme na neho neskutočne hrdí a zároveň máme zlomené srdcia,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Čo sa stalo?

De Vriesa postrelili do hlavy minulý týždeň v utorok, keď večer po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Útok na novinára známeho odvážnymi reportážami o holandskom podsvetí vyvolal po celej Európe obavy o bezpečie žurnalistov a slobodu médií.

Holandská polícia zatkla v súvislosti s týmto prípadom dvoch mužov. Podľa denníka Telegraaf sú zadržaní muži Delano G. a Kamil E. známi v policajných kruhoch, obaja sa už v minulosti dostali do konfliktu so zákonom. Denník spresnil, že strelcom bol 21-ročný Delano G. z Rotterdamu. Druhý muž, Kamil E. z mestečka Maurik v provincii Gelderland, bol vodičom únikového vozidla.

Bojoval proti zločinu

De Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku. Pred smrťou bol poradcom a dôverníkom svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim. V uplynulých rokoch boli zavraždení dvaja ľudia prepojení so svedkom, ktorému robil de Vries poradcu – svedkov právnik a jeho brat.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM