han Zo zahraničia

Sťažujeme sa na opatrenia? BUĎME radi. V tejto krajine musia mať rúška VŠADE!

Nové opatrenia! Tie v tomto európskom štáte sprísňujú od stredy. Ide o pravidlá v oblasti nosenia rúšok, ktoré budú povinné na všetkých verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku Sťažujeme sa na opatrenia? BUĎME radi. V tejto krajine musia mať rúška VŠADE!
Zdroj: www.pixabay.com

Na základe pravidla zverejnenom v utorok v štátnom vestníku (Boletín Oficial del Estado – BOE) je v Španielsku povinné nosenie rúšok na všetkých verejných priestranstvách bez ohľadu na vzdialenosti medzi osobami, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Doteraz to bolo povinné len v prípadoch, keď bola táto vzdialenosť menšia ako jeden a pol metra. Niektoré španielske autonómne spoločenstvá však zaviedli prísnejšie pravidlá i výnimky. Povinnosť nosiť rúška sa od stredy bude vzťahovať na celé územie krajiny.

Pár výnimiek

Výnimku budú mať ľudia so zdravotnými problémami a dýchacími ťažkosťami i osoby venujúce sa športovej aktivite. Španielsko od začiatku pandémie zaznamenalo takmer 3,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 75-tisíc úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Vláda sľúbila, že do konca leta zaočkuje 70 percent obyvateľov. Zatiaľ bolo zaočkovaných okolo 2,6 milióna obyvateľov tejto približne 47-miliónovej krajiny. Španielska ústredná vláda v utorok oznámila, že podnikne právne kroky voči zákonu, ktorý schválilo autonómne spoločenstvo Galícia na severe krajiny. Na základe tejto legislatívy, schválenej ešte vo februári, je očkovanie proti COVID-19 a iným chorobám povinné.

Osobám, ktoré očkovanie odmietnu, hrozí pokuta až do výšky 3 000 eur.

Hovorkyňa vlády María Jesús Monterová povedala, že tento zákon „obmedzuje základné práva“, a preto je predmetom celonárodnej legislatívy, nie legislatívy na úrovni regiónu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM