rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Brusel žaluje Slovensko pre neplnenie povinností v leteckej doprave!

Členské štátny EÚ mali umožniť lietadlám dátovú komunikáciu s riadením letovej prevádzky. Tri štáty si povinnosť neplnili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Brusel žaluje Slovensko pre neplnenie povinností v leteckej doprave!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Európska komisia podala žalobu na Slovensko, Maltu a Grécko pre nesplnenie povinností v oblasti riadenia leteckej dopravy. Dôvodom je nedodržanie pravidiel EÚ o poskytovaní služieb dátového spojenia.

Medzi lietadlom a vežou

Lehota na spustenie poskytovania dátových služieb uplynula a nedostatok vybavenia v niektorých prevádzkach letovej kontroly bráni leteckým spoločnostiam využívať dátové služby,“ uvádza Európska komisia. Aj aerolínie povinne investovali do dátovej technológie.

Dátové služby sa využívajú na výmenu informácii medzi lietadlom a kontrolnou vežou. Dopĺňajú tradičnú hlasovú komunikáciou medzi kokpitom a riadením letovej prevádzky. „Jej cieľom je zlepšiť kontrolu a zvýšiť bezpečnosť letov,“ zdôrazňuje Brusel.

Dva roky po termíne

Európska komisia začala právny postup pre nesplnenie povinnosti v máji 2020. O rok neskôr v júli 2021 poslala dotknutým krajinám odôvodnené stanoviská.

Tri krajiny nariadenie EÚ naďalej porušujú, preto sa komisia rozhodla postúpiť ich prípady Súdnemu dvoru EÚ.

Členské štáty EÚ sú podľa vykonávacieho nariadenia z roku 2009 povinné prijímať opatrenia, aby umožnili leteckým spoločnostiam služby dátového spojenia poskytovať a prevádzkovať.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM