Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bude to koniec veľkej V4? Láska medzi nimi je dávno preč!

Má Vyšehradská štvorka slabé miesta? Americký magazín Politico vraví, že medzi krajinami sú čoraz väčšie nezhody.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bude to koniec veľkej V4? Láska medzi nimi je dávno preč!
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach

Česká republika a Slovensko sa priblížili k hlavnému prúdu Európskej únie, Maďarsko a Poľsko však idú opačným smerom. Tieto štyri krajiny sú od roku 1991 členmi zoskupenia Vyšehradská štvorka, pripomína Politico. Toto zoskupenie známe ako V4 sa však podľa tohto magazínu mení na V2+2.

Má V4 nezhody?

Príčinou sú podľa Politica narastajúce nezhody medzi Poľskom a Maďarskom na jednej strane a ČR a Slovenskom na strane druhej. Poľsko a Maďarsko podľa portálu upúšťajú od opatrení, ktoré sú súčasťou liberálnej demokracie.

Na Slovensku a v ČR sa nedávno zmenila vláda, čím sa obe tieto krajiny priblížili k „hlavnému prúdu EÚ“, konštatuje Politico.

Rozdiely v kultúre a politike

Portál pripomína záležitosti z oblasti dopravy a jadrovej energie, postoje jednotlivých krajín voči Rusku a Číne, fondy EÚ a zásady právneho štátu, či spor medzi ČR a Poľskom v súvislosti s baňou Turów.

Eugenius Smolar z varšavského Centra pre medzinárodné vzťahy (CSM) pre Politico povedal, že medzi krajinami V4 narastajú rozdiely v oblasti kultúry a politiky.

„Sú tu spoločné témy, akákoľvek láska je však dávno preč,“ povedal.

Politico pripomína i vyjadrenie českého ministra pre európske záležitosti Mikuláša Beka, ktorý v rozhovore pre český denník Hospodárske noviny povedal, že Poľsko a Maďarsko sú vo vážnom spore so zvyškom EÚ a Česká republika a Slovensko nehrajú podľa rovnakých nôt.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Neprehliadnite:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM