MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dojemné gesto! Kde rozsypali popol Hany Hegerovej?

Slávna interpretka piesní Levanduľová či Milord odišla z tohto sveta v marci. Až teraz však jej príbuzní prišli na Slovensko, aby tu rozsypali jej popol.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dojemné gesto! Kde rozsypali popol Hany Hegerovej?
Zdroj: Facebook.com/Fero Fenič

Právom ju označovali za prvú dámu československého šansónu. Ona sa však tomuto titulu bránila so svojou typickou skromnosťou. Hana Hegerová bola jedinečná speváčka, ktorá sa narodila v Bratislave a slávnou sa stala počas života v Prahe. Po smrti sa jej popol predsa len napokon vrátil domov.

Vrátila sa…

Informáciu o de facto skutočne poslednej rozlúčke s Hanou Hegerovou zverejnil na Facebooku jej dlhoročný priateľ a režisér Fero Fenič. Vzápätí ju prevzal český portál idnes.cz.

„Hanu Hegerovú odniesli vlny Dunaja z jednej dedinky za Komárnom 11. 7. o 11:00,“ cituje portál status Fera Feniča.

Fenič nepribližuje bližšie, aký bol Hegerovej vzťah k danému miestu, či si ho zvolila sama, alebo to bola voľba jej rodiny a priateľov, ktorí sa s ňou na brehu Dunaja poslednýkrát osobne rozlúčili. Slávna šansoniérka sa narodila v roku 1931 v Bratislave ako Carmen Farkašová.

Rozhodla sa sama

„Tak… vrátila sa domov. Šťastnú cestu, dovidenia… Navždy zostane v našich srdciach…,“ komentujú ľudia fotku z poslednej rozlúčky na brehu Dunaja, ktorú zverejnil Fero Fenič.

Hana Hegerová zomrela v marci vo veku 89 rokov v pražskej nemocnici po tom, ako ju hospitalizovali so zlomeninou krčku. Režisér a jej osobný priateľ naznačil, že že už nechcela pokračovať v náročnej liečbe a o svojom konci rozhodla sama. „V poslednom telefonáte už nedokázala hovoriť, ale aj tak hovor prijala, aby som počul aspoň jej dych,“ cituje portál slová Fera Feniča.

Svet si všíma Slovensko

Nová kniha

Priaznivci Hany Hegerovej sa môžu tešiť, že čoskoro si budú môcť prečítať aj životopisnú knihu o slávnej speváčke. Fero Fenič prezradil, že jej neuveriteľný životný príbeh vyjde knižne koncom roka a pani Hegerová si želala jeho zverejnenie až po jej smrti.

„Napísal ho Tomáš Padevět a ukazuje, že bola silnou osobnosťou, ktorá držala svoj osud pevne vo svojich rukách. Tak to bolo počas všetkých dramatických momentov až do úplného konca, o ktorom tiež rozhodla sama. Boli s ňou v tej chvíli obaja vnuci,“ dodal režisér.

Hana Hegerová začala spievať v bratislavskej Tatra revue a už začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia sa presťahovala do Prahy.

Tam pôsobila na slávnych scénach Rokoko a Semafor. O pár rokov bola na vrchole slávy a mala dokonca zahraničného agenta. Podarilo sa jej spievať aj na pódiu slávnej parížskej Olympie, či na svetovej výstave v Montreale.

Aj takto píše zahraničie o nás

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM