MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otrasná vizitka! Koľko ľudí ešte dôveruje súdom?

Hoci sa na Slovensku začal nevídaný proces očisty slovenských súdov od desiatok skorumpovaných jedincov, stále to nestačí na zlepšenie ich imidžu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otrasná vizitka! Koľko ľudí ešte dôveruje súdom?
Zdroj: TASR

Keď minulý rok zadržala polícia v rámci akcie Búrka 13 slovenských sudcov, bol to poriadny šok pre laickú i odbornú verejnosť. Neskôr policajti zadržali ešte ďalších minimálne piatich aktívnych i bývalých sudcov. Dôvodom bola korupcia a úplatky. Nečudo, že slovenské súdy sú po Chorvátsku najmenej dôveryhodné v celej EÚ.

Kabelka aj parfém

Obludnú mieru korupcie niektorých sudcov ukázala naplno Kočnerova Threema a následné výpovede okresného sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý sa rozhodol s políciou spolupracovať. Vyzerá to tak, že na úplatkoch mohol vziať až 185-tisíc eur.

Verejnosť bola zdesená, keď sa postupne dozvedela, že niektoré sudkyne boli ochotné sa zapredať aj za kabelku alebo parfém. Inokedy sa rozsudky predávali za desiatky tisíc eur.

Slovenská verejnosť už dávno pred týmito odhaleniami cítila, že slovenské súdy nie vždy rozhodujú nezávisle a nestranne. Preto slovenské súdnictvo dlhodobo požívalo mimoriadne nízku mieru dôveryhodnosti. Aktuálny európsky prieskum Eurobarometra potvrdil, že sa na tom veľa nezmenilo, hoci mnohé čierne ovce už sedia vo väzbe.

„Chorvátske, slovenské a poľské súdnictvo majú najnižšiu mieru dôveryhodnosti v rámci EÚ. Dôvodom sú najmä obavy z politického zasahovania,“ uvádza portál EUobserver.

Slovensko je teda na smutnom druhom mieste európskeho rebríčka nedôvery verejnosti voči vlastným súdom. Veľmi zle sú na tom aj v Bulharsku, Taliansku, Španielsku, Maďarsku a v Slovinsku. Aj tam väčšina respondentov označila nezávislosť ich súdov za zlú.

Aj toto je vizitka Slovenska

Kuciak nestačil

Dôvodom na takéto nelichotivé vysvedčenie je presvedčenie verejnosti, že do rozhodovania súdov zasahujú politici alebo vplyvné ekonomické skupiny. Údaje z Kočnerovej Threemy a priznania viacerých sudcov potvrdili, že minimálne v minulosti to tak na Slovensku určite bolo.

„Politické zásahy do práce justície vníma 52 % ľudí na Slovensku,“ uvádza EUobserver.

Je pritom zaujímavé, že najsledovanejší súdny proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka sa skončil úplne inak, ako očakávala veľká časť politickej scény i verejnosti. Keď Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú oslobodili, mnohí poprední politici dávali najavo sklamanie. Ako dôkaz nezávislosti súdov na Slovensku to však zjavne nestačí.

Ilustračné foto

Zahraničie zaujíma dianie u nás

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM