MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mária je na Vianoce uväznená v Londýne. A to má ešte šťastie…

Veľká Británia je momentálne dopravne odrezaná od zvyšku sveta. Dôvodom je výskyt novej mutácie koronavírusu na britských ostrovoch. Tisíce ľudí tak nemôžu vycestovať na vianočné sviatky domov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mária je na Vianoce uväznená v Londýne. A to má ešte šťastie…
Zdroj: pixabay.com

Slovensko pozastavilo všetky letecké spoje s Veľkou Britániou od 22. decembra predbežne na tri dni. To v praxi znamená, že stovky Slovákov žijúcich na britských ostrovoch sa nemajú ako vrátiť domov včas na Štedrú večeru. Jednou z nich je aj Mária, o ktorej píše britský portál BBC.

Smutné sviatky

Veľká Británia je prvou krajinou, kde sa nedávno objavil zmutovaný variant koronavírusu. Šíri sa oveľa rýchlejšie a tak mnoho krajín v strachu zo zavlečenia infekcie zakázalo všetky spoje s Veľkou Britániou.

BBC píše o osudoch tisícov cudzincov, ktorí žijú na britských ostrovoch a teraz sa nemôžu na sviatky vrátiť domov za svojimi blízkymi.

„Mária Kovácsová je zo Slovenska a žije v Londýne. Na Vianoce sa mala vrátiť domov za rodinou, ale jej cesta je teraz veľmi nepravdepodobná.“

„Moju rodinu som nevidela už rok, láme mi to srdce. Nedostala som sa domov skôr, pretože v marci začal lockdown a potom som musela aj pracovať,“ cituje BBC Máriine slová.

Mladá Slovenka sa veľmi tešila, že strávi Štedrý deň so svojimi blízkymi na Slovensku a zaplatila si v Londýne aj drahé testy na Covid-19, aby mohla vycestovať. Teraz to vyzerá tak, že strávi sviatky uväznená v Londýne s cudzími ľuďmi.

„Zdieľam ubytovanie so štyrmi ďalšími ľuďmi. V podstate sme pracujúci cudzinci, ktorí spolu žijú v jednom dome. Teraz nebudeme môcť ani vychádzať von,“ hovorí Mária. Smutne dodáva, že počas týchto Vianoc nebude robiť nič. Nemôže sa vidieť ani s priateľmi.

Vianoce v hoteli

Podobných príbehov prináša BBC viac. Pri niektorých to vyzerá tak, že Mária je na tom ešte relatívne dobre. Príkladom je Gary Fearon a Abigail Brown, ktorí žijú v Španielsku a pred pár dňami prileteli pracovne do Veľkej Británie.

„Vyzerá to tak, že strávia Vianoce v hoteli. Nemajú žiadne informácie o tom, kedy sa budú môcť vrátiť späť do Španielska,“ píše BBC. A situácia sa pre nich môže skončiť ešte horšie.

„Hotel, v ktorom teraz sme ubytovaní, ešte stále definitívne nevie, či bude otvorený aj na Štedrý deň… Ale aj tak máme šťastie, že ešte stále sme v hotelovej izbe. Je nám veľmi ľúto kamionistov, ktorí stoja uviaznutí v prístave v Doveri,“ dodáva dvojica v rozhovore pre BBC.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM