MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otrasné zdražovanie nehnuteľností! Sme svetoví lídri

Ak si chcete kúpiť byt, mali by ste vedieť, že ceny nehnuteľností momentálne rastú najrýchlejšie od čias pred finančnou krízou. Slovensko je unikát.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otrasné zdražovanie nehnuteľností! Sme svetoví lídri
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ani pandémia koronavírusu a pokles ekonomickej aktivity nezastavili rast cien nehnuteľností. Práve naopak. Celosvetovo sa za prvé tri mesiace tohto roku zvýšili o 7,3 %. Je to najviac od obdobia pred svetovou finančnou krízou v roku 2008. Na Slovensku ceny domov a bytov vystrelili ešte viac a ich rast je štvrtý najrýchlejší spomedzi 55 krajín sveta.

Nevídané zdražovanie

Šokujúci rebríček Global House Price Index vypracováva realitná agentúra Knight Frank a zverejnil ho portál Emerging Europe. Porovnáva rast cien nehnuteľností v 55 krajinách sveta a Slovensko vystrelilo až na samotný vrchol.

„Najviac sa zdražovalo v Turecku (32 %), ďalej na Novom Zélande (22 %), v Luxembursku (16,6 %) a štvrté miesto v raste cien nehnuteľností patrí Slovensku, kde sa ceny zvýšili o 15,5 %,“ uvádza Emerging Europe.

Slovensko tak vytŕča vysoko nad svetový priemer zdražovania nehnuteľností za prvý štvrťrok 2021, ktorý predstavuje 7,3 %. Ešte viac je tento rozdiel vidieť v rámci regiónu V4. V Česku a Poľsku išli ceny bytov a domov hore len približne o 9 %, čo je zhruba polovičná hodnota v porovnaní so Slovenskom. V Maďarsku dokonca len o 1,8 %. Čo je za tým?

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Rekordne lacné hypotéky

Portál približuje, že za zdražovaním bývania na Slovensku stoja najmä rekordne lacné hypotéky, ktorých úročenie už dlhodobo podlieza magickú hranicu jedného percenta. To motivuje ľudí, aby sa zadlžovali a hľadali nové bývanie. Lenže bytov je stále na trhu nedostatok, a tak sú výsledkom prudko rastúce ceny.

„Jediný spôsob, ako to zmeniť, je začať stavať veľa nových bytov,“ uvádza Emerging Europe.

Byty sú najdrahšie v Bratislave, ale rekord v zdražovaní má iné slovenské mesto. Kým v Bratislave sa ceny nehnuteľností za prvý kvartál 2021 zvýšili o 4,4 %, v Trenčíne to bolo o 4,8 % a v Žiline o 4,1 %. Najviac sa podľa portálu zdražovalo v Košiciach, a to o 10,5 %.

Dôvodom je opäť nedostatok bytov, z ktorých si obyvatelia východoslovenskej metropoly môžu vyberať. Ľudia by však mali byť opatrní. Slovenské domácnosti už teraz patria medzi najviac zadlžené v regióne a odborníci varujú, že na realitnom trhu môže prasknúť bublina nafúknutých cien.

Ďalšie správy o Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM