rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zbohom, ruský plyn! Slováci výrazne znižujú závislosť od dodávok z Ruska

Poľsko uvažuje o tom, že kvôli Česku a Slovensku postaví na mori ešte jeden terminál na skvapalnený plyn.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zbohom, ruský plyn! Slováci výrazne znižujú závislosť od dodávok z Ruska
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Poľsko by mohlo postaviť ešte jedno plávajúce zariadenie na príjem skvapalneného zemného plynu (LNG) pri Gdaňsku. „Výstavbu zvažuje preto, že veľký záujem o nákup LNG má Česko a Slovensko, ktoré sa čo najrýchlejšie snažia zbaviť závislosti na zemnom plyne z Ruska,“ informuje český Forbes.

Ministerka životného prostredia Anna Moskwová informovala, že nové zariadenia by mali byť súčasťou plánu Európskej únie, ktorého cieľom je ukončiť nákup energetických surovín z Ruska.

Aká je kapacita?

Súčasná kapacita poľského terminálu, ktorý premieňa LNG späť na plyn, je šesť miliárd kubických metrov plynu ročne. V prípade záujmu Slovenska a Česka by sa mohla strojnásobiť.

Český minister priemyslu Jozef Síkela už skôr povedal, že krajina rokuje o prenájme kapacít plávajúceho LNG terminálu s Holandskom, Nemeckom a Poľskom. Slovensko zasa oznámilo, že na budúcu vykurovaciu sezónu si „z Nórska objednalo také množstvo zemného plynu, ktorým pokryje približne 65 percent spotreby.

Dohoda s Nórskom

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka má Slovensko zabezpečené dodávky zemného plynu do konca roka 2023. Ubezpečil, že plyn z Nórska štátny SPP nenakupuje drahšie ako ten ruský.

Štátna plynárenská firma má zaistené prečerpávanie LNG na troch až štyroch miestach v Európe. „Poľsko medzi nimi zatiaľ nie je, ale obe krajiny už čoskoro spojí nový plynovod,“ informuje Forbes.

Slovensko leží na hlavnej prepravnej trase plynu z Ruska cez Ukrajinu do Rakúska a českej republiky. Po útoku na Ukrajinu Európska komisia ohlásila plán zníženia závislosti na ruskom plyne. Ešte v roku 2020 Rusko zabezpečovalo 40 percent spotreby plynu v EÚ.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM